Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Felhívások bővebben

Az ingatlanrendező minősítés meghosszabbítása

A földmérő igazolványról, az ingatlanrendező földmérő minősítésről, valamint a földmérési szakfelügyelői feladatokról szóló 52/2014. (IV.29.) VM rendelet (a továbbiakban: VM rendelet) 21.§ (2) alapján a 2014. május 7-e előtt kiadott az ingatlanrendező földmérő minősítések (a továbbiakban: IRM minősítés) 2019. május 7-ig érvényesek.

Az érvényesség meghosszabbításának feltétele a földmérési és térinformatikai államigazgatási szerv (a továbbiakban: Hatóság), vagy a Magyar Mérnöki Kamara (a továbbiakban: MMK) által akkreditált szakirányú továbbképzéseken vagy konferenciákon 20 továbbképzési pont megszerzése, és a felsőfokú szakirányú végzettség igazolása.

Ez azt jelenti, hogy akik 2014. május 7. előtt kaptak IRM minősítést, azoknak a Hatóság honlapjáról (www.ftf.bfkh.gov.hu) letölthető kérelmet kell benyújtani, a szakirányú végzettséget igazoló oklevél másolatával. A Hatósághoz benyújtott kérelemhez csatolni kell a 20 kreditpont megszerzéséről szóló – a rendezvényszervezők által kiállított – igazolásokat is.

Azoknak, akik 2014. május 7. után kapták meg az IRM minősítésüket, az oklevélen szereplő kiállítási dátumtól számított 5 év múlva jár le a jogosultságuk. Amennyiben 5 éven belül nem sikerül a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló 2012. évi XLVI. törvényben (a továbbiakban: Törvény) meghatározott 20 kreditet megszerezni, azoknak a jogosultságát a Hatóság törli a Törvényben előírt közhiteles nyilvántartásból. Ez azonban nem jogvesztő, mert ha később benyújtásra kerül a meghosszabbításra irányuló kérelem és az igazolások, akkor a kérelmező (vizsgakötelezettség nélkül) újra megkapja az IRM minősítést.

Az akkreditált rendezvényeket az MFTTT honlapján (www.mfttt.hu), valamint az MMK honlapján (www.mmk-ggt.hu) lehet megtekinteni.

Javasoljuk minden olyan ingatlanrendező földmérőnek, aki 2014. május 7. előtt szerzett minősítést, hogy ellenőrizze le a szakképzettségét, a jelenleg hatályos 19/2013. (III. 21.) VM rendelet alapján. Amennyiben a rendelet 1. § (1) bekezdés a), b) vagy d) pontja szerinti szakképzettséggel rendelkezik, akkor nem kell 70 kreditet igazolnia, csak a meghosszabbításhoz szükséges 20 továbbképzési pontot. Amennyiben a rendelet 1. § (1) bekezdés c) vagy e) pontja szerinti képzettséggel rendelkezik, akkor mihamarabb kérje a kreditszámítást a Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztályától (1149 Budapest, Bosnyák tér 5.) az oklevél és a leckekönyv másolatának csatolásával.

Herczeg Ferenc
az ingatlanrendező minősítő bizottság titkára

GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2019/2. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 4120

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk