Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

MFTTT csoport a fenyőfői bányaüzemben

2012. április 13-án az MFTTT Fejér megyei csoportjának 20 tagja egy tartalmas és érdekes szakmai programon vett részt a MAL bányászati ágazat fenyőfői bányaüzemében.

A bányaüzem központja Dudaron található, a régi szénbányák épületében. Először Fekete István üzemvezető bemutatta a bauxitbányászat múltját és jelenét. Sok érdekes dolog hangzott még azoknak is, akiknek nem ez volt az első bányalátogatásuk.

Technikai okok miatt a délelőtti műszakban nem tudtunk lemenni a bányába, ezért a délelőtt további részében Novák Sándor üzemvezető helyettes kalauzolásával megnéztük a környéken néhány korábbi felszíni bánya „hűlt” helyét. Menet közben megálltunk a Fenyőfő környéki bauxitbányászat (1983 és 2004 között) emlékhelyénél. A gondos rekultiváció nyomai természetesen még láthatók, hiszen a bányagödröket teljesen nem tudták feltölteni, de néhány éven belül a természet visszafoglalja ezeket a területeket. A régi I-es bányaüzem helyéről igazából csak egy megmaradt transzformátorház árulkodik.

Innen rövid sétát tettünk az ősfenyvesben egy kis tóhoz (tengerszem), ami a bányaművelés okozta felszíni süllyedésben jött létre. Ezután megnéztük a szépen helyreállított cseszneki várat, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a környékre.

A gyors diétás ebéd (kemencében sült csülök) elfogyasztása után visszamentünk Dudarra. Itt beöltöztünk bányászoknak (sisak, zubbony, nadrág, gumicsizma), majd rövid buszozással elvittek minket a Bakonyoszlop mellett található, ma még működő mélyművelési bányához.

A diszpécser irodában megnéztük a bánya térképeit, majd felvettük a lámpákat, önmentő készülékeket. A bányába két 10-10 fő szállítására alkalmas „autón” mentünk le, ugyanis a bányába csak lejtős aknán lehet lemenni. A bányában további érdekes információkat hallottunk a művelési módokról, a biztosításokról, a szállító járművekről és egyéb berendezésekről Buócz Tamás bányamérnöktől.

A péntek tizenharmadika ellenére szerencsés és izgalmas nap volt.

Dr. Engler Péter


 


GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2022/6. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 5857

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk