Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

Tavaszi Mérnöknap Salgótarjánban

Nógrád megyében több évtizedes hagyománya van a Földmérő Napoknak. Április 17-én közel 100 szakember jött össze az idei, bővített tartalmú szakmai napra...

Kezdetben a Nógrád Megyei Földhivatal és a Geodéziai és Kartográfiai Egyesület Nógrád megyei csoportja szervezte ezeket a rendezvényeket, azonban 2009. év óta társrendezőként belépett a Nógrád Megyei Mérnöki Kamara (NMMK) is. Azóta a Földmérő Nap – kifejezve azt, hogy a szervezők a rendezvénnyel nyitni próbálnak más mérnöki szakmák felé is – hivatalosan „Tavaszi Mérnöknap” elnevezéssel kerül megrendezésre.

Ennek megfelelően a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság Nógrád megyei csoportja, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Földhivatala és a NMMK Geodéziai és Geoinformatikai Szakcsoportja 2012. április 17-én rendezte meg a IV. Tavaszi Mérnöknapot. A szervezők a megyeháza nagytermébe várták azt a 92 főt, akik regisztráltak a rendezvényre.

A szakmai nap védnöke Dr. Szabó Sándor kormánymegbízott, a Nógrád Megyei Kormányhivatal vezetője volt.

A rendezvényre meghívást kaptak a Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi Főosztályának és a Nógrád Megyei Kormányhivatalnak a vezetői, az MFTTT elnöke, a megyében székhellyel rendelkező földmérő vállalkozók, a Duna vonalától keletre elhelyezkedő földhivatalok vezetői és dolgozói, a salgótarjáni elsőfokú-, valamint a másodfokú építésügyi hatóságok dolgozói valamint az NMMK tagjai.

A Tavaszi Mérnöknapot Juhászné Tóth Éva a Nógrád Megyei Kormányhivatal Földhivatala hivatalvezetője nyitotta meg, amelyet dr. Kalocsai Péter, a Nógrád Megyei Intézményfenntartó Központ vezetőjének köszöntője követett.

A délelőtti előadások levezető elnöke Bózvári József, a NMMK elnöke volt, aki a Kamara rövid bemutatását követően Dr. Ádám József akadémikust, tanszékvezető egyetemi tanárt, az MFTTT elnökét kérte fel a nyitóelőadás megtartására. A prezentáció a Nemzetközi Geodéziai Szövetséggel (IAG) foglalkozott, melynek aktualitását az adta, hogy a szervezet jogelődje 1862. április 24-én alakult meg Berlinben, s így ebben az évben ünnepeli fennállásának 150. évfordulóját. Az előadás bemutatta az IAG és elődszervezetei létrehozásának körülményeit, működését és történetét, szervezeti felépítését, Magyarország részvételét az IAG munkájában, illetve az IAG tevékenységének szerepét a magyar geodéziában.

Dr. Ádám József, az MFTTT elnöke nyitóelőadását tartja

A Földmérő Nap Dr. Forgács Zoltánnak, a FÖMI osztályvezetőjének a földmérési és térképészeti szakfelügyeleti tevékenység tapasztalatait bemutató előadásával folytatódott. Ennek keretében a hallgatóság tájékoztatást kapott a szakfelügyeleti tevékenység jogszabályi alapjairól, a szakfelügyeleti koordináció és ellenőrzés feladatáról, az állami alapadatok jogszerű felhasználásáról és annak ellenőrzéséről, a szakfelügyeleti tevékenység ágazati irányításáról, valamint a 2011. évi szakfelügyeleti jelentések tapasztalatairól.

Dr. Forgács Zoltán

A szünet után a levezető elnöki feladatokat Abuczki Attila, az MFTTT Nógrád megyei csoportjának elnöke vette át. Kovács István, a Magyar Mérnöki Kamara Geodéziai és Geoinformatikai Tagozatának (MMK GGT) elnökségi tagja az M.2. mérnökgeodéziai tervezési segédletről tartott előadást. Ebben foglalkozott azzal, hogy miért kellett megújítani az M.1. Mérnökgeodéziai Szabályzatot, milyen szerepet vállalt ebben az MMK GGT, melyek voltak a megvalósítás lépései, miben új és miben nem a tervezési segédlet és mik a további tervek, milyen feladatok várhatók az M.2. Mérnökgeodéziai tervezési segédlet miniszteri rendeleti szintre történő emeléséig.

Kovács István

A következő előadó Váradi Attila, a Leica Gesystems Hungary Kft. értékesítési munkatársa volt, aki előadásában azokkal a szempontokkal foglakozott, melyeket egy műszerbeszerzés során – a technológián túl – a beruházónak érdemes figyelembe vennie. Ezek a stabil műszerforgalmazói szervezeti háttér, az értéknövelt szolgáltatások (támogatás, szerviz, tréning), kínálatmenedzsment és multibranding. A prezentáció foglalkozott még szervezeti hírekkel, illetve bemutatott néhány Leica-újdonságot (pl. új termékcsalád (iCON), új pozíció típus (xRTK), felmérés a képeken).

Váradi Attila

Ezt követően Csörgits Péter, a Geodézia Zrt. osztályvezetője tartotta meg előadását. Ennek keretében a modern térinformatika és földmérés felmérést és adatgyűjtést kombináló, nagy hatékonyságú eszközét, egy mobil térképező rendszert mutatott be, amely egyesíti a nagypontosságú és nagyfelbontású geometriai adatgyűjtést, és a kiegészítő, leíró információk gyűjtését szolgáló digitális fényképezést. A világ egyik legmodernebb eszközének, a Riegl VMX-450 mobil térképező rendszernek a felépítését, hazai alkalmazásának tapasztalatait és eredményeit foglalta össze az előadó, melyet rendkívül látványos vetítésekkel egészített ki.

Csörgits Péter

Ebben az évben a rendezők új elemmel bővítették a Földmérő Nap programját. Ennek apropóját az adta, hogy 1922. január 27-én tartotta meg Salgótarján rendezett tanácsú város képviselő-testülete alakuló ülését. A várossá nyilvánítás 90. évfordulójának tiszteletére 2012. évben meghirdették a „Salgótarján 90 éve város” emlékévet. Ehhez igazodva döntöttek úgy a rendezvény szervezői, hogy a Földmérő Napot egy kisebb térképkiállítással színesítik, amely Salgótarján kataszteri felméréseit és annak eredményeit mutatja be. A kataszteri térképek megfelelő színvonalú bemutatását a Geodézia Zrt. anyagi támogatása tette lehetővé.

Térképkiállítás

A kiállításhoz kapcsolódott az utolsó előadás, melyben Fábián József, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Földhivatalának földmérési osztályvezetője mutatta be a kataszteri felmérések előzményeit, valamint Salgótarján öt kataszteri felmérésének történetét, részleteit és végeredményeit.

Fábián József

Az előadásokat követően a hallgatóságnak lehetősége volt arra, hogy véleményét ne csak a kávészünetben és az ebédidőben ossza meg egymással, hanem az előadásokat követő konzultáció során is kifejthesse álláspontját az egyes témákkal kapcsolatban.

A visszajelzések alapján a hallgatóság az előadásokat tartalmasnak, az eltöltött időt hasznosnak, a rendezvényt sikeresnek ítélte meg, melyhez jelentős mértékben járult hozzá a Geofor Kft. és a Leica Geosystems Hungary Kft. anyagi támogatása is.

Fábián József

GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2022/6. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 3958

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk