Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

Újabb műholdradaros elemzés az ajkai vörösiszap-tározó mozgásáról

„…a balesetet akár talán meg is lehetett volna előzni. Ehhez csupán hagyományos földi, vagy műholdas technikákat is használó geodéziai mérések rendszeresen ismételt sorozatára lett volna szükség...”

Ez a megállapítás Dr. Frey Sándor kollégánknak az Űrvilág portálon nemrég megjelent cikkében szerepel. A 2010. októberi emlékezetes vörösiszap-katasztrófáról sokféle elemzés készült; köztük a FÖMI KGO-ban Dr. Grenerczy Gyula műholdradaros vizsgálatai érdemelnek külön figyelmet a geodéta szakemberek számára. Ugyanis, az Envisat műholdnak és az új technikának „köszönhetően” 2002-ig visszamenőlegesen is kiértékelhetők a felszínmozgások.

Most egy újabb elemzés született régi-új adatok feldolgozásával, amiből sikerült elkülöníteni az ajkai (kolontári) X-es kazetta nyugati és északi gátjának 8 év alatt végbement mozgását mind vízszintes, mind magassági értelemben. A konkrét, számszerű eredmények sokatmondóak.

A katasztrófa okainak kiderítése sok szakember együttműködését igényli, de ebben nem nélkülözhető a geodéta szerepe. A mi szakmánk szolgáltat konkrét mérési adatokat; ha ezt kérik, igénylik vagy törvényi kötelezettséggel kikényszerítik, akkor elejét lehetne venni sok későbbi problémának, súlyos esetben katasztrófának. Ezért kellene a bevezetőben idézett gondolatokat sok fórumon, sokféle módon, sok szakemberünknek hangoztatnia.

A teljes cikk (és előzményeinek linkje) az Űrvilág honlapon itt olvasható.

GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2023/1. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 5219

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk