Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

40 éve létesítették a Kozmikus Geodéziai Obszervatóriumot

Az 1969-ben megszületett kormányhatározat alapján 1972-ben a Földmérési Intézeten belül hozták létre a Kozmikus Geodéziai Obszervatórium (KGO) szervezetét.

Ugyanebben az évben kezdődött meg az építkezés is Pencen, majd 1976. november 26-án hivatalosan átadták az Obszervatóriumot.

A szervezet létrehozásának 40. évfordulóján – május 3-án – a KGO-ban emlékező ünnepséget rendeztek, amelyen részt vett Almár Iván, az Obszervatórium első és 10 éven keresztül volt vezetője, a KGO korábbi dolgozói és a FÖMI vezetősége.

Az ünnepségen Kenyeres Ambrus, a KGO vezetője beszélt a KGO szellemiségéről, jelentőségéről, Almár Iván az alapítás körülményeiről, Ádám József, Mihály Szabolcs, Hajós Tamás és Vass Tamás pedig a kezdeti évekről.

Az évforduló alkalmából állandó KGO Történeti Bemutató kiállítást nyitottak meg, ahol a KGO működése során használt – ma már őseszközöknek számító – számítástechnikai eszközöket (lyukszalag, lyukkártya, számológépek) és a kezdeti idők műholdas észlelési technológiáit, geodéziai műszereit állítják ki. A KGO főbb kutatási tevékenységeit, eredményeit 9 színvonalas tablón mutatják be. A bemutató kiállítás előzetes bejelentkezés alapján nyitva áll az érdeklődő szakmai közönség előtt.

A kiállítás megnyitását követően a résztvevők tiszteletüket tették az elhunyt kollégák emlékére ültetett fáknál.

Az ünnepséget gulyásparti és a kollégák zenekarának (Almár Ákos,Angyal László,Király Pál) műsora zárta.

HBA

GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2024/1. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 5446

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk