Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

Winkler Péter kapta 2012-ben a Lázár deák-emlékérmet

Az MFTTT Jelölőbizottsága, Intézőbizottsága és Választmánya dr. Mihály Szabolcs alelnök által összeállított alábbi méltatással tartotta érdemesnek Winkler Pétert, a FÖMI ny. tudományos főigazgató-helyettesét a Lázár deák-emlékérem odaítélésére.

Winkler Péter 1960-ban érettségizett Egerben, a Dobó István Gimnáziumban, kitűnő eredménnyel. A Debreceni Kossuth Lajos Tudomány Egyetemre jelentkezett, de kitűnő felvételije ellenére édesapja 1956-os szereplése miatt helyhiányra hivatkozva elutasították. Ekkor a Heves megyei Földhivatalnál helyezkedett el. Két éves munkaviszony után a BME Építőmérnöki Kar földmérési szakán levelező hallgató. 1964-ben munkahelyi ajánlással felvették a Moszkvai Geodéziai, Légifényképészeti és Kartográfiai Egyetem fotogrammetriai szakának II. évfolyamára, ahol 1968-ban szerzett diplomát.

Az egyetem elvégzése után a Kartográfiai Vállalat fotogrammetriai osztályán dolgozott. Eredményes tevékenysége alapján 1970. január 1-től meghívták a Földmérési Intézethez kutatónak. Itt dolgozott nyugdíjba vonulásáig. Alapító tagja a FÖMI Távérzékelési Központjának. Az Analóg Távérzékelési Osztály, majd 1990-től 2003-ig a Távérzékelési Központ vezetője volt. Winkler Péter 2001-től megbízott, majd 2003-tól 2008-ig, nyugdíjba vonulásáig a FÖMI függetlenített tudományos főigazgató-helyetteseként működött.

A FÖMI-ben részt vett az analóg légiháromszögelési, tömbkiegyenlítési eljárások termelő vállalatainknál történő bevezetésének előkészítésében. Ennek a továbbfejlesztésnek három évig volt nemzetközi témavezetője az akkori szocialista országok szakmai együttműködésében. A légifényképek minőségének javítása és helikopteres légi fényképezés fejlesztési tevékenységének egyik eredménye az 1977-ben kiadott és több évtizeden át használt L1 jelű Légi-fényképezési szabályzat. A FÖMI fotogrammetriai és távérzékelési analóg feldolgozó laborjának kialakítója.

1980–1990 között az Interkozmosz űrkutatási programban a „Távérzékelési munkacsoport” hazai képviselője, tudományos expedíciók szervezője. Számos kiadványnak volt szerkesztőbizottsági tagja. 1990–1993 között szakértő az ENSZ alapú „Nyitott Égbolt” magyar–kanadai előkészítő bizottságának.

A földmérési és térképészeti alapadatok digitális átalakítását és digitális megoldásait célzó, 1998-ban indult EU harmonizációs program témafelelőse. Nevéhez fűződik Magyarország teljes területére a 2000 évi, 1:30 000 méretarányú légifényképezést megvalósító program tervezése és elkészíttetése, meglévő topográfiai alaptérképekből 5 × 5 m-s digitális domborzatmodell (DDM) előállítása és 2000–2003 között 0,5 m felbontású digitális ortofotó adatbázis (MADOP) szervezése. A MADOP képezi az alapját a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszernek (MePAR), amely egyben pillére az EU-s agrártámogatások nyilvántartásának. A MADOP adatbázist sok nagy feladathoz használták: topográfiai térképek felújítása, kataszteri térképek naprakészségének vizsgálata, NATURA 2000 adatbázisának kiépítése, természetvédelmi területek pontos lehatárolása, úthálózat-fejlesztés. Irányításával valósult meg az 1:10 000 méretarányú topográfiai alaptérkép teljes vektorizálása 2005–2009 között a Gazdasági Versenyképesség Operatív Programban.

Szakmai-társadalmi tevékenysége is kiemelkedő. Társaságunk jogelődjének, a Geodéziai és Kartográfiai Egyesületnek 1967-től tagja,1974–1986 között az Egyesület Fotogrammetriai szakosztályának titkára, 1986-tól 2004-ig elnöke. Egyesületünk 1988-ban az Ő javaslatára vette fel a „Távérzékelés” nevet.

Az MFTTT Intézőbizottságának 2011-ig két perióduson át volt tagja. Társaságunk ISPRS (Nemzetközi Fotogrammetriai és Távérzékelési Társaság) ügyekben illetékes Magyar Nemzeti Bizottságának 1984–2002 között titkára, majd 2007-ig elnöke volt. Magyar siker volt nemzetközi együttműködésben, hogy Winkler kollégánk 1996–2000 között az ISPRS VII. Távérzékelési Műszaki Bizottságának titkára,1998-ban pedig az MTA főépületében rendezett, ECO-BP 98’ elnevezésű nemzetközi tudományos szimpóziumnak felelős szervezője lehetett.

1983-tól 18 éven át képviselte a FÖMI-t és Társaságunkat az Európai Távérzékelési Laboratóriumok Szövetségében (EARSeL). 1992-ben Közép-Európában elsőként, hazánkban, Egerben rendezték meg az EARSeL XII. Kongresszusát, amelynek Ő volt szervező-igazgatója. 1993–1997 között az EARSeL Intéző Bizottságában a kelet–nyugat kapcsolatok referense volt. 1997–2001 között az EARSeL tiszteletbeli tagjává választotta.

Alapító tagja a Magyar Asztronautikai Társaságnak, amely Nagy Ernő díj odaítélésével ismerte el tevékenységét.

Meghívott előadóként rendszeresen részt vett a felsőoktatásban törekedve arra, hogy a K+F tevékenység során megismerteket minél szélesebb körben adhassa át a fiatal kollégáknak. 2005-ben a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara „címzetes főiskolai docens” címet adományozott Winkler Péternek.

A „Térképészet kiváló dolgozója”, a Fasching Antal díj birtokosa. 2006. március 15-én több évtizedes kiemelkedő és innovatív munkája elismeréseként a Magyar Köztársaság Elnöke a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta Winkler Péternek.

Fotó: HBA

GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2023/1. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 4856

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk