Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

MFTTT csoport Kárpátalján

Az MFTTT Fejér megyei (székesfehérvári) Csoportja szervezésében 32 fő vett részt május 25-27 között azon a kiránduláson, amely során megismerkedhettünk Kárpátalja fontosabb helységeivel, nevezetességeivel, az ott élő emberekkel és a csodálatos tájjal.

Első nagyobb megállóhelyünk Beregszász városa volt, ahol egy séta keretében találkozhattunk a város  –  idegenforgalmi szempontból – fontosabb  látnivalóival: Bethlen Gábor udvarházával és a Rákóczi térrel, ahol Esze Tamás kibontotta a kuruc felkelés zászlaját. Majd folytattuk utunkat Bene faluba ahol a falusi turizmus keretében szervezett magánszállásokon voltunk elhelyezve, kellemes barátságos és szívélyes családoknál. Előbb azonban meglátogattuk a Csetfalvai nevezetességet, fatornyú és fakazettás református templomot és szomszédját, a Makovecz-ihletésű új templom faépületét.

Másnap előbb Ungváron jártunk és végigjártuk a skanzent, amely a tájék évszázados lakóházait, felszereléseit és ezen keresztül az emberek életét mutatta be.  Munkács városában nemcsak messziről, de belülről is gyönyörködhettünk a szépen helyreállított várban, majd kellemes sétát tehettünk a város nevezetességei és szépen felújított házai között. Délután kirándulást tettünk a Keleti-Beszkidekbe: a Vereckei hágó félbe maradt millecentenáriumi emlékművéhez, megemlékezvén a Honfoglalásról. Meghitt pillanat volt, amikor egybecsengően elénekeltük a Himnuszt. Ugyancsak szívszorító volt a Szolyvai emlékműnél az 1944-45. között itt felállított gyűjtőtábor mintegy 12000 áldozatának névsorát látni és olvasni. Ezt követően pecekig csendes volt a busz, majd a fáradtság és a szép táj visszavezetett a jelenbe. Este jó hangulatú borkóstolón vettünk részt és hallgattunk ízes történeteket házigazdánktól.

Harmadnap Nagyszöllős felé vettük utunkat. Megtekintettük az Árpádkori római katolikus templomot, a gyönyörűen felújított Perényi kastélyt és rövid sétát tettünk a városban. Ezután Tiszaújlak következett, ahol megtekintettük a Rákóczi szabadságharc Turul emlékművét. Vissza-utunkban Tákoson is gyönyörködhettünk a csetfalvai fakazettás templom „testvérének” mennyezetében és a tájházakban is.

Útközben számos vízszintes és magassági alapponttal  találkozhattunk:  egyik templom falában szintezési falitáblát is megörökíthettünk amely fontos szerepet tölthet be  a hegyek lábánál elterülő városok és a Tisza, Ung és Latorca folyók lejtviszonyainak megállapításában.

Mindannyian gazdag élményekkel értünk haza és a kellemes emlékeket nemcsak a fényképek, de gondolataink és szívünk is mélyen megőrzi.

Dr. Vincze László


GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2024/2. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 3771

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk