Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

Térképész díszdoktor az Eötvös Loránd Tudományegyetemen

Az ELTE Szenátusa 2013. május 10-én ismét ünnepi közgyűlést tartott az Aula Magnában az Egyetem Pázmány Péter általi, 1635-ös alapítására emlékezve. Az ülésen, amelyet Mezey Barna rektor nyitott meg, részt vettek az egyetem vezetői, a Karok dékánjai, meghívott vendégek. A Pázmány-napi ünnepséget megtisztelte jelenlétével Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár, az ELTE korábbi rektora is.

Az ELTE Szenátusa 2013. május 10-én ismét ünnepi közgyűlést tartott az Aula Magnában az Egyetem Pázmány Péter általi, 1635-ös alapítására emlékezve. Az ülésen, amelyet Mezey Barna rektor nyitott meg, részt vettek az egyetem vezetői, a Karok dékánjai, meghívott vendégek. A Pázmány-napi ünnepséget megtisztelte jelenlétével Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár, az ELTE korábbi rektora is.

A közgyűlésen díszdoktori címet adományoztak Dominique Combe, Helmut Koziol, Somogyi Péter és Ferjan Ormeling professzoroknak. Az egyetem történetében első ízben részesült térképész ebben a kitüntetésben Ferjan Ormeling személyében.

Az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék és az Informatikai Kar javaslata alapján az egyetem szenátusa először adományozott tiszteletbeli doktor és professzor címet térképésznek. A kitüntetést 2013. V. 10-én, a Pázmány-napon, az egyetem alapításának 378. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepi ülésen vehette át Ferjan Ormeling, az utrechti egyetem professor emeritusa, a Nemzetközi Térképészeti Társulás volt főtitkára. Ferjan Ormeling először 1971-ben járt Budapesten, és ekkor került kapcsolatba az ELTE Térképtudományi Tanszékének kollégáival, legfőképpen a tanszék későbbi vezetőjével, Klinghammer István akadémikussal, az ELTE volt rektorával.


Ferjan Ormeling átveszi a díszdoktori oklevelet Mezey Bar-nától, az ELTE rektorától

Azóta, több mint negyven éve áll az egyetemmel tevékeny kapcsolatban. 1983-ban, 1993-ban és 2003-ban a világ akkori legnevesebb térképészei jöttek el Magyarországra, hogy részt vegyenek a Nemzetközi Térképészeti Társulás bizottsági ülésein, elsősorban Ferjan Ormeling közreműködésének, támogatásának köszönhetően. Ekkor alapozta meg nemzetközi kapcsolatait, nem utolsósorban Ferjan Ormeling biztatásával és segítségével Zentai László, a tanszék jelenlegi vezetője. A 2000-es évektől Ferjan Ormeling gyakorlatilag minden évben meglátogatta az ELTE-n a Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszéket. Tartott szemináriumot, előadásokat, vezetett doktori kurzust. 2003-ban egy hónapot töltött Budapesten az egyetem vendégprofesszoraként. Ferjan Ormeling tevékenységének nagy része a Nemzetközi Térképészeti Társuláshoz kötődik, melynek munkájába még diákként bekapcsolódott. 1999-ben választották meg a Nemzetközi Térképészeti Társulás főtitkárának, s ezt a pozíciót a lehetséges két cikluson át töltötte be (2011-től ezt a pozíciót tölti be Zentai László). 2009-ben megkapta a térképészek legmagasabb nemzetközi elismerését, a Carl Mannerfelt-érmet. Ferjan Ormeling díszdoktori beszédében hangsúlyozta: a magyar kartográfia fontos része a közép-európai szakmai életnek, és felidézte azokat az időket, amikor a térképészet megkezdte a digitális átállását, mára pedig az elektronikus atlaszok váltak a meghatározó megközelítéssé, a terület pedig demokratizálódott.


Ferjan Ormeling, Zentai László tanszékvezető és Horváth Zoltán az ELTE IK dékánja

Ferjan Ormeling

1942-ben született a hollandiai Utrechtben; földrajzot és arab nyelvet tanult Groningenben és térképészetet Utrechtben. Tanulmányai mellett a legismertebb holland általános atlasz, a Bosatlas készítésében is dolgozott segédszerkesztőként.

Doktori témája a nemzetiségek földrajzi nevei a topográfiai térképeken a maga idejében még szokatlannak számított és hozzájárult ahhoz, hogy napjainkra a nemzetiségi nevek megőrzése a kulturális örökség védelmének egyik fontos része lett.

1969-ben kezdett el az Utrechti Egyetemen dolgozni, ahol megszervezte a térképész mesterképzést, mely 1972-ben indult el. Amikor Koeman professzor 1981-ben elhagyta a tanszéket, Ormeling vette át a tanszék vezetését. 2009-ben vonult nyugdíjba az Utrechti Egyetem tiszteletbeli professzoraként.

Ferjan Ormeling tevékenységének nagy része a Nemzetközi Térképészeti Társuláshoz kötődik, melynek munkájába még diákként bekapcsolódott. 1999-ben választották meg a Nemzetközi Térképészeti Társulás főtitkárának, s ezt a pozíciót 2007-ig töltötte be. 2009-ben megkapta a térképészek legmagasabb nemzetközi elismerését, a Carl Mannerfelt-érmet.

Nagymértékben hozzájárult a térképtudományhoz és annak oktatásához több szakterületen is. 1987–1999 között volt az Nemzetközi Térképészeti Társulás Oktatási és Képzési bizottságának a vezetője. Ehhez a szakterülethez két nagyhatású alkotása párosul: a négykötetes Basic Cartography kézikönyv sorozat, illetve a Cartography, Visualization of Spatial Data című könyv. Mindkét művet több nyelvre is lefordították.

Nagyhatású szeminárium sorozatot szervezett a térképészet oktatásáról a Nemzetközi Térképészeti Társulás bizottságainak és a Nemzetközi Földrajzi Unióval közös Környezetvédelmi Atlaszok bizottságának közreműködésével. A Nemzetközi Térképészeti Társulás Atlaszkartográfiai Bizottsága magyar térképészek is közreműködtek az atlaszok jelenleg elfogadott fogalmának kialakításában, illetve a koncepció megőrzésében az elektronikus atlaszok korában is.

Az ENSZ földrajzi nevekkel foglalkozó szakértői csoportjának tagjaként (illetve két cikluson át alelnökeként) 1987 óta a földrajzi nevekkel kapcsolatos tananyagot fejlesztett ki és a világ sok országában vezetett ebben a témakörben tanfolyamokat a nemzeti térképész szolgálatok munkatársai számára. Magyar térképészekkel közösen kifejlesztette ennek a tananyagnak az on-line változatát az ENSZ szakértői csoportja számára.

Az Explokart térképtörténeti kutatócsoport tagjaként több művet publikált a holland gyarmati térképészetről (elsősorban Indonéziáról), de elismert szakembere a holland tematikus térképészet történetének is.

Édesapjához hasonlóan Ferjan Ormeling is jó kapcsolatot ápolt a magyar térképészekkel. Először 1971-ben járt Budapesten, és ekkor ismerkedett meg az ELTE Térképtudományi Tanszékének kollégáival. Hamarosan baráti kapcsolatba került Klinghammer Istvánnal, a tanszék későbbi vezetőjével, rektorral, akadémikussal, akit bevont a Nemzetközi Térképészeti Társulás Oktatási és Képzési Bizottságának munkájába. Azóta, több mint negyven éve áll egyetemünkkel tevékeny kapcsolatban. Elsősorban az ő támogatásának és közreműködésének köszönhető, hogy 1983-ban, 1993-ban és 2003-ban a világ akkori legnevesebb térképészei jöttek el Magyarországra, hogy részt vegyenek a Nemzetközi Térképészeti Társulás bizottsági ülésein. Ekkor alapozta meg nemzetközi kapcsolatait, nem utolsósorban Ferjan Ormeling biztatásával és segítségével Zentai László, a tanszék jelenlegi vezetője. A 2000-es évektől Ferjan Ormeling gyakorlatilag minden évben meglátogatta az ELTE-n a Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszéket. Tartott szemináriumot, előadásokat, vezetett doktori kurzust. Támogatásával jutott a magyar térképészet több vezető pozícióhoz (főtitkári, bizottsági elnöki, bizottsági társelnöki) a Nemzetközi Térképészeti Társulásban.

GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2024/1. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 3110

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk