Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

Főtitkárhelyettes-választás

A 2013. április 11-i választmányi ülés jelölő bizottságot választott, hogy a tisztségéről lemondott dr. Alabér László helyett jelölteket állítson a következő közgyűlésen sorra kerülő főtitkárhelyettes-választásra. 2013. május 22-én a jelölő bizottság három jelöltet terjesztett a köz-gyűlés elé. A kétfordulós szavazás eredményeként a Társaság megválasztott új főtitkár-helyettese Buga László tagtársunk lett, akinek eredményes munkát kívánunk.

Buga László Moszkvában szerzett térképész diplomát, majd 1978-tól a MN Térképészeti Intézetében dolgozott. Tíz évig a térképszerkesztés területén töltött be különböző beosztásokat, majd termelésirányítási, vezetési feladatokat látott el a katonai térképészet szervezeteiben, többek között az MH Kartográfiai Üzem főmérnöke, az MH Térképészeti Hivatal termelési igazgatója majd az MH Térképész Szolgálat szolgálatfőnök-helyettese volt. 2001-től tíz éven keresztül a HM Térképészeti Közhasznú Társaság és utódszervezeteinek ügyvezető igazgatójaként dolgozott.

A magyar katonai térképészet szakmai vezetőjeként nemcsak intézetében, hanem a magyar kartográfiában is elismerten képviseli szakterületünk ügyeit. Egyik szervezője volt az 1989-ben hazánkban rendezett Nemzetközi Térképészeti Konferenciának, s azóta is számos alkalommal vett részt előadóként nemcsak a katonai térképészet, hanem a polgári térképészet hazai és nemzetközi rendezvényein is.

1986-94 között a Társaságunk Kartográfiai szakosztályának volt a titkára, 1994-től két cikluson keresztül főtitkár-helyettesként, 2002-től választmányi tagként segíti Társaságunk munkáját. Jelentős szerepet vállalt a Geodézia és Kartográfiai szaklap tartalmi és formai megújításában és folyamatosan támogatta a lep megjelenését. Ez év tavaszától a lap főszerkesztő-helyettese. A polgári és a katonai térképészet együttműködésének elősegítéséért és a Társaságunkban kifejtett tevékenységéért 2007-ben Fasching Antal díjban részesült, 2011-ben meg-kapta a Lázár deák emlékérmet.

Az MFTTT mellett más szakmai szervezetek működésében is tevékeny részt vállalt, 1998-tól a Nyugat-Magyarországi Egyetem Geo Kar UNIGIS alapítvány kuratóriumi tagja, 2002-2009 között HUNGIS alapítvány felügyelőbizottsági tagja volt, 2007-től 6 évig a HUNAGI elnökségi tagjaként végzett önkéntes szakmai munkát.

1998-tól folyamatosan tart órát az ELTE Informatikai Kar Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékén, mint külső óraadó. Az 5 éves képzésben oktatta a geodézia, illetve a topográfia tantárgyakat. Folyamatosan tagja volt a vetülettan-felméréstan szigorlat bizottságának és a térképész szak záróvizsga-bizottságának. A mesterszakos képzésben szintén a geodézia és a topográfia tárgyak előadásainak oktatójaként számít továbbra is a munkájára az egyetem, s emellett szakmailag felügyeli a topográfiai előadáshoz kapcsolódó gyakorlatokat is. 2009-ben az ELTE Szenátusa címzetes egyetemi docensi címet adományozott Buga László ezredesnek.

GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2024/1. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 3125

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk