Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

A 26. Nemzetközi Térképészeti Konferencia (ICC 2013) Drezdában

Idén a Nemzetközi Térképészeti Társulás (ICA) megtartotta a kétévenkénti nagy konferenciáját Drezdában, Németországban augusztus 25 és 30 között. A konferenciához kapcsolódó rendezvények valójában napokkal korábban megkezdődtek a különböző workshopokkal, bizottsági megbeszélésekkel illetve a bizottságok által megszervezett 1-2 napos szimpóziumokkal.

Ezek között az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék szervezett egynapos rendezvényt négy ICA bizottság részvételével augusztus 23-án. A szimpózium címe „Sharing Knowledge Joint ICA Symposium” (honlapjának címe: http://lazarus.elte.hu/jointsymposium2013/programme.html) és a következő bizottságok vettek részt benne: Térképészet és gyerekek, Oktatás, Bolygótérképezés illetve Térképek és grafikák vakok és gyengénlátók részére. A Drezdai Műszaki Egyetemen megtartott szimpóziumon 10 országból 28 szakember vett részt. A nap folyamán 14 előadás hangzott el, és a délelőtti nyitó szekcióban három meghívott előadó mutatta be előadásait: Georg Gartner (Ausztria, ICA elnök), Joop van der Schee (Hollandia, IGU Commission vezető) és Sean O’Connor (USA, National Geographic Society).

További három workshopon voltak még magyar előadások (Bérces Ádám–Török Zsolt, Jeney János, Ungvári Zsuszanna–Agárdi Norbert–Zentai László).

 

Az ICC 2013 helyszíne

A konferencia helyszíne Drezda modern nemzetközi konferenciaközpontja volt, amely az Elba folyó partján, a belváros szélén fekszik. A konferenciaközpont saját szállodával is rendelkezik (Maritim), mégis az 1400 résztvevő valójában a város legkülönbözőbb pontjain foglalt szállást. A konferenciaközpont három főszintből és egy köztes szintből áll. Nagy terjedelmű épület lévén a résztvevők kényelmesen érezhették magukat benne, nagy terek és termek álltak rendelkezésre a konferencia lebonyolítására. Érezhető volt, hogy a német szervezők nagyon figyeltek a két évvel korábban Párizsban megtörtént szervezési hibák (pl. zsúfoltság regisztrációkor és később a termekben) elkerülésére. Így 25-én vasárnap már déltől lehetett regisztrálni és nem tapasztaltunk semmiféle fennakadást, illetve hosszú sorok sem alakultak ki a regisztráció során, amiben nagy szerepet játszott az elegendő számban beszervezett hallgatók gyorsasága és segítőkészsége is (köztük volt két ELTE-s doktorandusz is). Az ebédekhez és kávészünetekhez szintén nagy tereket, több felszolgálópultot és számos asztalt biztosítottak, és így minimálisra szorították a más rendezvényeken tapasztalt hosszú várakozási időt.

 

Megnyitó és kiemelt előadások

26-án délelőtt 10 órakor az ICA elnöke (Georg Gartner) és a német Szervező Bizottság elnöke (Manfred Buchroithner) üdvözlő szavaival megkezdődött a konferencia. Ezután több nemzetközi testvérszervezet (FIG, IGU, IHO) képviselője valamint a Német Térképészeti Társulás elnöke, Manfred Weisensee üdvözölte a jelenlévőket. Ezután következett Szászország belügyminisztere, Markus Ulbig, aki a szövetségi állam miniszterelnökét képviselte. A megnyitó részeként az ICA és az EuroSDR egy együttműködési megállapodást írt alá. A tehetséges fiatal kutatók részére minden konferencia alkalmából odaítélendő „Travel Awards” díjátadás volt a program következő pontja, amit Georg Gartner ICA elnök „Modern Cartography” című záróelőadása követett. Végül egy nagyon látványos dokumentumfilmet nézhettünk meg, amelyet külön a konferenciára készítettek és Németországot mutatta be légifelvételek segítségével.

A szünet után hallgathattuk meg az első kiemelt előadást, amelyet Jack Dangermond, az ESRI elnöke tartott „Web Maps, Story Maps and Trends in Underlying Geospatial Technologies” címmel. Mindennap a délelőtti és délutáni szekciók előtt is hasonló előadásokat tartottak a szakterület és nemzetközi tudományos szervezetek neves képviselői. Csak egy pár példa dióhéjban: „3D Spatial Monitoring of Marine Animals: Real-time and archival systems (Imants G. Priede), „Virtual Centimeter World Model?” (Franz Leberl), „My Discovery of Cartography” (Christopher Board).

Ebben az évben az ICA lehetőséget adott arra, hogy a bizottságok egy háromperces prezentáció keretében bemutassák bizottságukat az összes résztvevőnek. Magyar részről a két bizottságvezetőnk szerepelhetett: Hargitai Henrik (ELTE, Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet) aki a Bolygókartográfia bizottságot, illetve Jesús Reyes Nunez (ELTE, Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék) aki a Térképészet és Gyermekek bizottságot mutatta be.

 

Térképkiállítások

A kiállítóterület a konferenciaközpont alsó szintjén volt. Négy nagy konferenciatermet alakítottak át úgy, hogy egyetlen nagy teret alkossanak. A szervezők úgy döntöttek, hogy a kávészünetek és az ebédek központja ezen a területen legyen, és e döntés nagyon pozitív hatással volt a látogatók számára illetve a közönség által a térképekre adott szavazatokra nézve. A kiállításnak volt egy „kihelyezett” terme fél emelettel feljebb, ahol meg lehetett tekinteni az atlaszokat, földgömböket és digitális kiadványokat. Az országonként szervezett térképkiállításon 33 tagállam vett részt.

Összesen kb. 400 térképet, atlaszt, földgömböt és digitális (elektronikus) kiadványt állították ki. Magyarországot több kiadvány képviselte, bemutatásukat az ICA Magyar Nemzeti Bizottság titkára, Pokoly Béla kiválóan szervezte meg.

A díjak kiosztása öt kategóriában történt: papírtérképek, atlaszok, digitális termékek, oktatási termékek és egyebek (pl. földgömbök, térképek vakok és gyengénlátók részére). Sajnos most magyar kiadványt nem díjaztak.

 

Cégek és intézmények kiállítása

A technikai kiállításon 18 cég, 2 egyesület, 2 egyetem és 4 állami szolgálat vett részt, köztük volt az ESRI, a Springer kiadó, a svájci OCAD, a brazil és a német térképészeti egyesület, illetve néhány nemzeti térképészeti ügynökség. Magyarországot a GiziMap képviselte.

 

Barbara Petchenik kiállítás

Idén 30 ország 155 térképrajzot nevezett be a Barbara Petchenik térképrajz-versenyben . Az ideivel a térképrajz-verseny a 20. évfordulóját ünnepelte. Ezt az alkalmat úgy üdvözölték a szervezők, hogy két külön standon kiállították az első, az 1993-as verseny nyertes térképrajzait, köztük egy magyar művet is. Ebben az évben az ICA egy új korcsoportot vezetett be (6 évnél fiatalabbak részére) a már korábban meglevő három mellé (6–9, 10–12, 13–15 éves). Magyarországot hat térképrajz képviselte az utóbbi három korcsoportban. Ebben az évben nem volt díjazott magyar térképrajz, de a nyertesek sorában mégis találunk magyar vonatkozást is: a 9–12 éves korcsoport első helyezettjének (Ada Maria Ciontu, 9 éves, Bukarest, Románia) rajzát Magyarország nevezte be, mivel idén Románia nem szervezte meg a versenyt.

 

Magyar előadások, poszterek és résztvevők

A Tudományos Szervező Bizottság nagyszámú magyar szakemberek által benevezett előadást fogadtak el szóbeli bemutatásra, összesen 15-öt (ez a nagyon sikeres 2011-es párizsi konferenciát is felülmúlja). A hét minden egyes napjára esett legalább egy magyar előadás, sőt alkalmanként párhuzamos szekciókban is tartottak előadásokat a magyar szakemberek.

A bemutatott előadások a következők voltak, megtartásuk sorrendjében:

 • Jesús Reyes: Smartphone-based school atlases?
 • Gálicz Eszter, Md. I. Hossain, W. Reinhardt: Geo Web Services for transport crisis management in alpine region
 • Török Zsolt: Visualizing in historical context: the study of the Dresden map of Hungary from the 1570s
 • Zentai László: Implementation of Cartographic and Digital Techniques in Orienteering Maps
 • Kádár Bálint–Gede Mátyás: Where Do Tourists Go? Visualizing and Analyzing the Spatial Distribution of Geotagged Photography,
 • Gede Mátyás–Ungvári Zsuzsanna–Zentai László: Virtual Globes Museum 2.:  Adding the Power of Community
 • Pődör Andrea: Analyses of Visualization Methods of the Earthquake Catalog Mapping for Educational Purposes
 • Gede Mátyás– Hargitai Henrik–Simonné Dombóvári Eszter: „Blind Mouse” on Mars and Moon: a Map Game for Disseminating Planetary Topographic Knowledge
 • Zentai László–Kovács Béla:  Cartography in higher education: changes in the last decades
 • Gede Mátyás–Mészáros János: Digital Archiving and On-line Publishing of Old Relief Models
 • Zsoldi Katalin: Budapest 3D underground map
 • Lucia Morper-Busch–Orosz László–Simó Benedek–Christian Bialas–David Bertermann: ThermoMap: An Open Source Web Mapping Solution for Displaying Superficial Geothermic Resources
 • Gede Mátyás–Nagy Gábor Attila–Mészáros János–Christin Petters–Egri Csaba–Kovács Béla:Laser Scanning Survey in the Pál-völgy Cave, Budapest
 • Zentai László: A less known topographic survey: a 1: 50 000 Scale Military Survey of Hungary (1940-1944)
 • Albert Gáspár– Ungvári Zsuzsanna: Cave Volumetric Studies Based on Archive Maps of the Pál-völgy Cave (Hungary)

Három poszter szekció került megszervezésre (naponta egy). Összesen majdnem 200 posztert állítottak ki, köztük 11 magyar volt.

A magyar részvétel minden korábbi rekordot megdöntött (kivéve természetesen az 1989-es, budapesti rendezést), még úgy is, hogy a 2011-ben a magyar résztvevők zömét adó ELTE anyagi lehetőségei jelentősen romlottak 2011-hez képest. Húsznál is többen voltunk az alábbi intézmények képviseletében: ELTE, FÖMI, Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, Nyugat-magyarországi Egyetem.

 

Egyéb programok

Augusztus 28-án este tartották meg a 2011-es párizsi konferencián sikerrel bevezetett „Fiatal térképészek találkozóját”. Idén 50, főleg doktorandusz, illetve mesterszakos hallgató és fiatal végzett szakember vett részt az eseményen, ahol lehetőségük volt közvetlenül megismerni egymást, és bemutatni jelenlegi kutatásaikat.

Másik már hagyományossá vált program a tájékozódási verseny, amely csütörtök délután került megrendezésre. A résztvevők számát nagymértékben emelte, hogy a városi tájfutó verseny rajtja és célja a konferenciaközpontnál volt, így sokan figyelemmel kísérhették pl. az ICA elnökének és a főtitkárának párharcát.

Érdekes újítás a szervezők részéről, hogy a nemzetközi konferenciával párhuzamosan, de lényegében azon belül a Német Térképészeti Társulás (DGfK) is megtartotta 61. országos konferenciáját.

A gyakorlatnak megfelelően a programban szerepeltek szakmai kirándulások is, amelyek nem csak Drezda tudományos érdekességeire korlátozódtak, ilyen volt a Berlini Állami Könyvtár Térképtárának a meglátogatása. Emellett a következő intézményeket is megtekinthették az érdeklődők: a Szász Állami Könyvtárat, a Matematikai és fizikai műszerek királyi termét Drezdában,az IABG Geodata-t a drezdai repülőtéren illetve a GeoSN-t (a szászországi földmérési szolgálatot).

 

Záróünnepség

Pénteken a nagyteremben megtartották a konferenciát záróünnepségét. Szokás szerint a térképkiállítás illetve a Barbara Petchenik kiállítás díjazottait ismertette a két zsűri elnöke, Corné van Elzakker (Hollandia) és Necla Ulugtekin (Törökország). Ezután az ICA elnöke, Georg Gartner beszédében összefoglalta az elmúlt napok eseményeit és eredményeit. Visszautalt a nyitóünnepségen elhangzott mondatára, melyet a résztvevők nagy tetszéssel fogadtak: It’s OK to be cartographer.

Végül a következő, 27. Nemzetközi Térképészeti Konferenciát szervező Brazília következett szambatáncosokkal és a Rio de Janeirót bemutató rövidfilmmel. Ezután a 2019-es konferencia házigazdája, az Egyesült Államok (Washington D.C) is bemutatkozott. Befejezésül a brazil képviselők átvették az ICA zászlaját a németektől.

 

Főtitkári szemmel

Főtitkárként részt venni egy ilyen konferencián egészen sajátságos élmény és feladat, hiszen bár a konferenciát alapvetően a helyi szervezőbizottság rendezi, de az ICA mindenhol ott volt. Gyakorlatilag reggel 7-től este 11-ig szolgálatban voltam mind a 8 napon keresztül. Sajnos a majd 400 előadásnak és 200 poszternek csak a töredékét tudtam figyelemmel kísérni, a magyar kollégákkal is csak kevés alkalmam volt beszélgetni. (Dr. Zentai László az ICA főtitkára. Szerkesztőség)

A Német Térképészeti Társulás nem mindenben támogatta a drezdai térképész kollégák által vezetett szervező bizottságot, de az ebből eredő nehézségeket a professzionális szervező cég sikeresen feloldotta. Összességében elmondható, hogy kitűnően szervezett konferencián vettünk részt.

Jesús Reyes–Zentai László

GK folyóirat

 • GK újság
 • GK újság
 • GK újság
 • GK újság
 • GK újság
 • GK újság
 • GK újság

Előzetes a 2024/2. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 2869

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk