Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

Az MMK GGT tisztújító taggyűlése

A Magyar Mérnöki Kamara Geodéziai és Geoinformatikai Tagozata (MMK GGT) 2013. szeptember 21-én a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Oltay termében tartotta tisztújító taggyűlését. A taggyűlésen részt vett Barsiné Pataki Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) elnöke, Kovács István, az MMK alelnöke, Holéczy Ernő, az MMK GGT elnöke, és mint házigazda Ádám József akadémikus, tanszékvezető egyetemi tanár. Levezető elnök Kovács István volt. A taggyűlésen 81 tag jelent meg.

Ádám József akadémikus köszöntötte a megjelenteket, majd Holéczy Ernő a tisztújító taggyűlést megnyitotta.

A megnyitót követően az MMK GGT alapítású Hazay István díjat Barsiné Pataki Etelka és Holéczy Ernő Érdi-Krausz Györgynek adta át. Érdi-Krausz György követően tevékenységét Holéczy Ernő ismertette.

A Hazay István díj átadása után a diplomadíjat adták át, amelyet 2013-ban Moka Dániel és Katona Dávid érdemelt ki. Mindketten a BME hallgatói.

A taggyűlés tisztségviselőinek megválasztása után az MMK feladatairól, a jogszabályok előkészítésében végzett fontos tevékenységről Balsiné Pataky Etelka elnök asszony adott tájékoztatást.

Sikernek értékelte az e-közműnyilvántartásról szóló 324/2013. (VIII. 29.) Korm. rendelet megjelenését, amelytől az országosan egységes közműnyilvántartás megvalósulását várják. Ugyanakkor sajnálattal számolt be arról, hogy az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelt szerint - misztériumok közötti félreértések miatt - a geodézia tevékenység folytatása 2014. július 1-jétől engedély nélkül folytatható. Ez a geodéziai tevékenység romlásához vezethet, ezért az MMK határozott lépéseket tesz e jogszabályi rendelkezés megváltoztatása érdekében. Kiemelte, hogy a GGT teljesítménye, tevékenysége minden elismerést megérdemel.

Holéczy Ernő korábban leköszönt - regnáló - elnök elmondta, hogy a szakmagyakorlási jogszabály geodéziai tevékenységre vonatkozó rendelkezéseit a GGT elnöksége nem tudta felvállalni, a rendelkezés elleni tiltakozásként az elnökség egyöntetűen lemondott, amelyet a 10/2013. (VII. 15.) elnökségi határozat tartalmaz. Lelkiismereti kérdésnek tartották azonban, hogy a tisztújításig tovább vigyék a GGT ügyeit, ezért - bár tisztségükéről leköszöntek - a tisztújító közgyűlést megszervezték. Ezt követően Holéczy Ernő az elmúlt négy évben végzett tevékenységéről szóló beszámolóját megtartotta. A beszámoló teljes szövege a www.mmk-ggt.hu honlapon olvasható. Nagy sikernek értékelte az M.2. Mérnökgeodéziai segédlet kamarai kiadását, amely az e-közműnyilvántartás végrehajtását jelentősen megkönnyíti és egységesíti a tartalmát. Kiemelte, hogy az MMK GGT jó kapcsolatokat ápolt a tudományos, oktatási intézményekkel és a civil szervezetekkel, a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társasággal, a Magyar Földmérő és Geoinformatikai Vállalkozók Egyesületével, az Európai Földmérők Szövetségével (CLGE). A beszámolót a jelenlévők 75 igen, 3 tartózkodás mellett elfogadták (a megjelentek létszáma később egészült ki 81 főre).

Ugyancsak az MMK GGT honlapján olvasható a Minősítő Bizottság beszámolója, amelyet Érdi-Krausz György, a bizottság elnöke mutatott be. Sajnálattal állapította meg, hogy az elmúlt időszakban csupán 10 minősítési kérelem érkezett, amelyek közül egy volt tervezői kérelem, a többi ellenőri tevékenységre vonatkozott. Véleménye szerint ennek elsődleges oka az utóbbi években tapasztalható beruházások jelentős csökkenése. A Minősítő Bizottság jelentését a tisztújító közgyűlés elfogadta.

A tájékoztatás és a beszámolók után a tisztújító választás következett. A választási bizottság nevében Bartos István ismertette az egyes tisztségekre javasolt jelöltek névsorát (a jelöltek névsora az említett honlapon teljes terjedelmében olvasható). A Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat elnöki tisztére Holéczy Ernő és Horváth Gábor István kapta a legtöbb jelölést. A szavazás eredményeként az elnöki megbízást a jelenlévők 48/33 szavazatával Holéczy Ernő nyerte el. A választások további eredményei az MMK GGT honlapján olvashatók. A megválasztott elnökséget az alábbi képen mutatjuk be.

A választásokat követően a jelenlévők éhségüket csillapították, majd a tisztújító taggyűlés bezárása után a következő feladatok végrehajtását tervezve távoztak.

A megválasztott vezetőségnek eredményes munkát kívánunk.

 

Hodobay-Böröcz András
(fotók a szerző felvételei)

GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2024/2. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 3783

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk