Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

Emléktábla avatás Egyházashollóson

Egyházashollós község Önkormányzata települése szülöttének, dr. Joó István professzor emlékére, valamint a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság, a GEO Alapítvány és a Vidékfejlesztési Minisztérium a Petőfi utca 11. számú ház – ahol gyermek- és ifjúkorát töltötte – falán emléktáblát helyezett el, amelyet 2013. november 29-én Németh Tamás polgármester és V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár több mint ötven fő érdeklődő részvételével avatott fel.

Németh Tamás polgármester

V. Németh Zsolt államtitkár

Az emléktábla

Németh Tamás polgármester beszédében kiemelte, hogy kellő szorgalommal, kitartással vidéki, kis település szülötte is kimagasló eredményeket érhet el, magasra emelkedhet, ami jó példa lehet a mai fiatalok előtt is. Joó István emlékére szülőfalujában nyáron utcát neveztek el.

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára nem csak hivatalos minőségében, hanem egykori tanítványként is méltatta Joó István érdemeit, nagyságát. Joó professzor csillagászati érdeklődése számtalan eredményt hozott, ma pedig a csillagok közül szemléli tevékenységünket.

Az emléktábla avatása után a település csöppnyi közösségi házában gyűltek össze az emlékezők. Bevetőként Hodobay-Böröcz András egy rövid filmösszeállítással emlékezett Joó Istvánra. Előadással először dr. Ádám József akadémikus, a BME tanszékvezető egyetemi tanára, az MFTTT elnöke emlékezett Joó professzor életútjára, tevékenységére.

Dr. Ádám József akadémikus emlékezik Joó István professzorra


Dr. Busics György egyetemi docens, a Geoinformatikai Kar tanszékvezetője – az emlékezés főszervezője –, mint volt kolléga Joó István eredményeit mutatta be, kiemelve a vetületi rendszer, az alapponthálózatok, a térképrendszerek megújításának fontosságát, de oktatási tevékenységét is nagyra értékelte.

Dr. Busics György emlékezik egykori kollégájára


A két előadást rövid emlékezések követték; először Ágfalvi Mihály, professzor emeritus, a GEO volt főigazgatója, majd Busics Imre, aki a Szocialista Országok Geodéziai Szolgálatában (SZOGSZ) dolgozott együtt Joó Istvánnal, Hodobay-Böröcz András, dr. Mihály Szabolcs adott rövid visszapillantás Joó professzorral kapcsolatban. Dr. Orbán Aladár, mint a soproni diákévek tankörtársa az egyetemi ifjúság életét villantotta fel. Zalaba Piroska, a VM térinformatikai főfelügyelője egykor tanszéki mérnökként dolgozott Joó professzorral, az egymás közötti csipkelődések soha nem okoztak ellentétet. Kalamár László, hollósi lakos, Joó István közeli rokona a gyermekkorra emlékezett, a csínytevésekről, a fiatalkori kemény munkáról mesélt, kedvesen, barátságosan.

fj. Joó István


Utolsónak ifj Joó István, publicista gyermekkorának felidézésével emlékezett édesapjára. Szeretettel mesélt a vasárnap reggelekről, a mesékről. Megköszönte és örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan tisztelték, tisztelik még ma is édesapját. Külön köszönetet mondott a szervezésért. István édesanyja, a feleség, Erzsike megilletődötten hallgatta az elhangzott visszaemlékezéseket, látszott rajta a boldogság, a meghatódottság.

Örömmel vettünk részt a megemlékezésen. Biztosak vagyunk abban, ha arra járunk, egy főhajtásra megállunk az Egyházashollós, Petőfi utca 11. számú háznál.

Hodobay-Böröcz András
(fotók a szerző felvételei)

 


További képek


GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2024/3. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 4642

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk