Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

Szép Magyar Térkép 2013

2014. március 21-én az Országos Szécsényi Könyvtárban kihirdették a „Szép Magyar Térkép 2013” pályázat eredményét és megnyitották a pályaművekből rendezett kiállítást, amely egy hónapig tekinthető meg. Dr. Klinghammer István akadémikus, a felsőoktatásért felelős államtitkár beszéde után dr. Zentai László egyetemi tanár, az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai tanszék vezetője adta át az okleveleket az elismerésben részesült pályaművek készítőinek.

 

Idén a pályázatra 45 kiadvány érkezett. Az értékelő bizottság nem tartotta indokoltnak kategóriák felállítását. A zsűri egy-egy térképet értékelt első és a második díjjal, a harmadik helyen két térkép osztozott. Ezen kívül dicséretet három pályamű érdemelt.

 

1. GiziMap: Vatican City

A zsűri egyhangúlag választotta győztesnek a Vatikánvárost és szűk környezetét bemutató térképet. A városállam térszerkezete könnyen áttekinthető, névrajza is bőséges, amely nem megy az olvashatóság rovására. A fontosabb nevezetességeket részletesen mutatja be; melléktérképeken emeli ki a Sixtus-kápolnát és a Szent Péter-bazilikát. Az esztétikus megjelenés csak tovább fokozza a térkép használhatóságát.

2. Szarvas András–A&Z 1.1 Bt.–Dimap Bt.: Csepel-sziget, Duna (Budapest–Dunaújváros)

Ez az új kiadvány a fővárosunktól délre fekvő területeket kétoldalas, szép kivitelű térképen mutatja be. A Csepel-szigetet részletesen ábrázoló szabadidős térkép értékét a grafikus tar-talma mellett, gazdag névrajzának is köszönheti. Az ábrázolt terület sajátos alakja megkívánta, hogy a térképlap formája ehhez igazodjon. A papírformátum megválasztása így eltér a hagyományostól: figyelemfelkeltő jelleggel bír, ezért érdekessé teszi. Az információs füzet jól kiegészíti a térkép tartalmát.

3. a) Schwarcz Térkép: Torockó és vidéke turistatérképe


A Torockó vidékét bemutató nagyméretarányú turistatérkép részletesen ábrázolja a környé-ket, névanyaga is figyelemre méltó. Melléktérképeken mutatja be a fontosabb településeket. A zsebméretű térkép jelkulcsa harmonikus megjelenést kölcsönöz. A szerző öt nyelven ad le-írást a területről, továbbá aktuális turisztikai információkkal is ellátja az érdeklődőket.

b) Frigoria: Gödöllői-dombság kerékpáros térkép


A Gödöllői-dombságot természetföldrajzi egységként kezelő kerékpáros turistatérkép voltaképpen három tájegységet ábrázol: a Galga mentét, a Pesti-síkságot és a Tápió-vidéket. A terület alakja miatt a térkép az északi irányhoz képest el van forgatva. A GPS koordináták és a szintdiagramok egyaránt jól segítik a túraútvonalak megtervezését és a terepi tájékozódást. Az esztétikus megjelenésű térkép méretaránya és tartalma miatt kiváló útitársa lehet a gya-logos és az autós turistáknak is.

Dicséret:

Dicséretet három pályamű kapott:

a) Stiefel Eurocart Kft.: Térkép az Ószövetséghez


A külföldről átvett és továbbfejlesztett térkép rajzos formában ismerteti a Közel-Kelet térsé-gének domborzatát, korabeli településeit és jelentősebb eseményeit (piktogrammokkal), személyiségeit. Az egyes tájegységek jól elkülöníthetőek, hála az áttekinthető, kontrasztos ábrázolásnak. Térképmagyarázók, grafikák segítik a történelem-tananyag megértését és elsajátítását, ezért kiváló segédeszköz lehet a fiatalabb nemzedékek oktatásában.

b) Hegedűs Ábel: Sswoboda (M-37-44-N)+

A II. magyar hadsereg 1942. augusztus végéig foglalta el a mintegy 200 km hosszú védelmi vonalát a Don nyugati partján. A HM Hadtörténeti Intézet Térképtárában fellelhetőek a Magyar Királyi Honvéd Térképészeti Intézet által a katonai topográfiai térképhez készített munkarészei. A légifénykép-felvételek kiértékelése után 1 : 50 000 méretarányú térképeket szerkesztettek. Ezeket valószínűleg már nem adták ki. A nevezett térkép ezek egy szelvényének mintafeldolgozása és fakszimile kiadása. A fakszimile kiadás kiváló kordokumentum, ezért érdemel elismerést ez a különleges munka.

c) Cartographia Kft.: Az országos kéktúra Visegrádtól az Írott-kőig és Az országos kéktúra Hollóházától Nagymarosig

Az országos kéktúra útvonalát két kötetben bemutató turistaatlasz. A térképeik hagyományosan magas színvonalúak, esztétikus megjelenésűek, jól segítik a terepi tájékozódást. A kiegészítő leírások, túraajánlók röviden ismertetik a terület főbb látnivalóit. A szelvényezett kéziatlasz jelkulcsa követi a kiadó által már korábban alkalmazott jelkulcsot, ezzel segíti az olvasót a térkép értelmezésében.

 

Ungvári Zsuzsanna

GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2024/3. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 2962

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk