Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

Tudományos ülés

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karának Általános- és Felsőgeodézia Tanszéke és a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság 2014. április 11-én a Vásárhelyi napok keretében tartott tudományos ülésen köszöntötte

dr. Sárközy Ferenc ny. egyetemi tanárt 80.,
dr. Kiss Antal ny. egyetemi docens 75.,
dr. Czakó János ny. egyetemi adjunktust 70. és
dr. Csemniczky László ny. egyetemi adjunktust 70.

születésnapja alkalmából.


Balról: dr. Czakó János, dr. Csemniczky László, dr. Kiss Antal, dr. Sárközy Ferenc


A tudományos ülést dr. Ádám József tanszékvezető egyetemi tanár vezette. Az ünnepelteket köszöntötte dr. Dunai László, az Építőmérnöki Kar dékánja. Az üdvözlések után négy előadás hangzott el olyan témakörökben, amelyekben az ünnepeltek tevékenyen közreműködtek, tudományos tevékenységükkel hozzájárultak a beruházások sikeres megvalósításához, illetve a létesítmények működtetéséhez.

 • Dr. Rózsa Szabolcs egyetemi docens előadásában a Paksi Atomerőmű üzemeltetésével és élettartamának meghosszabbításával összefüggő mérnökgeodéziai feladatokat mutatta be.
 • Dr. Takács Bence egyetemi docens a közelmúltban befejezett Kossuth téri építkezésen végzett mérnökgeodéziai tevékenységről, az építkezés geodéziai művezetésének feladatairól tartott előadást.
 • Dr. Siki Zoltán egyetemi adjunktus a közműnyilvántartás jogszabályainak fejlődését, a 3/1979. ÉVM utasítástól – a számtalan buktatón keresztül – az egységes elektronikus közműnyilvántartásig vezető utat elemezte, mutatta be, amely az e-Közműről szóló 324/2013. (VIII. 29.) Korm. rendelettel zárult. Természetesen sok megoldatlan feladat van még, egyik legsúlyosabb az ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis minőségének javítása, ami az e-Közmű kötelező geometriai alapja is (de ez az „állami földmérés” te-rülete).
 • Homolya András mestertanár előadásában a térinformatika kezdeteitől – a hőskortól, „amikor még nem így nevezték” – a mostan alkalmazott legmodernebb eszközökig tartó fejlődést osztotta meg a tudományos ülés hallgatóságával. Az előadó kiemelte, hogy éppen az Atomerőmű építése és üzemeltetése kapcsán még az 1980-as években igen modern megoldásnak számított a Gradis 2000 grafikus munkahely, amelyet mára már más online rendszerek váltottak fel.

Az előadások után Németh András, aki a Paksi Atomerőmű geodéziai feladatait irányítja az ünnepelteket az „Atomreaktorok biztonsága” című kétkötetes művel ajándékozta meg. Érthető ez az ajándék, hiszen mind a négy ünnepelt tevékenyen részt vett az Atom-erőmű geodéziai feladatainak megoldásában.

Az ünnepelteknek szívből gratulálunk.

Hodobay-Böröcz András
(fotó a szerző felvétele)

GK folyóirat

 • GK újság
 • GK újság
 • GK újság
 • GK újság
 • GK újság
 • GK újság
 • GK újság

Előzetes a 2024/1. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 3053

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk