Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

Az MFTTT Szeniorok Tóth Ágoston Klub augusztusi találkozója

A Szeniorok Tóth Ágoston Klubja 2014. augusztus 29-én tartotta idei harmadik rendezvényét, ami az MFTTT őszi időszakának nyitó rendezvénye lett. Az összejövetelen az eddig megszokott létszám, 25 fő vett részt. A rendezvény témája a 90-es évek eseményei voltak, amelyet májusban a GEO-ban megkezdtünk, de a nagy terjedelem miatt nem fejeztünk be.

A rendezvényt klubunk elnöke, Szendrő Dénes nyitotta meg, aki a számítástechnika fejlődésén keresztül – a szolnoki Térinformatikai Konferenciákat is felidézve – emlékezett meg erről az időszakról.


Fotó: HBA
További képek a rendezvényről

Elnök úr megnyitója után társaságunk elnöke, Ádám József professzor úr üdvözölte a megjelenteket és ismertette a társaság őszi programját.

Ezután néhány szóval megemlékeztünk a 90-es évek legfontosabb, szakmánkat érintő eseményéről, a földmérési törvény és rendeleteinek megjelenéséről. Először szabályozta munkánkat törvény, és szabta meg a kereteit a polgári és a katonai térképészet együttműködésének.

Az összejövetelen a 90-es évek eseményeinek számbavétele során – sajnálatos módon – megfeledkeztünk a Nemzeti Kataszteri Programról, amely nélkül ma nem vagy csak részben lenne digitális kataszteri térképékünk, még ha pontosság vonatkozásában vannak nyitott kérdések. Már a GEO-ban tartott találkozó alkalmából is felmerült, hogy vannak olyan témák, amelyek jelentősége egy-egy találkozó teljes idejét kitöltik – pl. a kárpótlás, az osztatlan tulajdoni közösség megszüntetése –, ide soroljuk a Kataszteri Programot is, így lehetőségünk lesz erről is hosszabb eszmecserét folytatni.

Az első napirendi pont keretében Tóth László ezredes úr tartott érdekfeszítő előadást a honvéd térképészet rendszerváltás utáni helyzetéről, ami hiányt pótolt, mert erről a területről nem volt naprakész ismeretünk.

Ezután Bartos István úr, a Nógrád Megyei Földhivatal nyugalmazott vezetője emlékezett vissza erre az időre a birtokában lévő számtalan videofelvétel és saját tapasztalatai alapján, kiemelve az abban az időben a társaság által szervezett vándorgyűlések és konferenciák jelentőségét, amelyeken a szakma igen nagy létszámban vett részt, mert az előadások hasznosak voltak a napi munkában és a szakmai újdonságok alkalmazásában.

Végül Hodobay-Böröcz András úr az archívumában fellelhető fotókat vetítve emlékeztetett bennünket a 15–25 évvel ezelőtti valónkra és eseményekre. Mindenki nagy érdeklődéssel nézte a képeket és szembesült az akkori eseményekkel, aminek aktív résztvevői voltunk.

Az előadások után beszélgetés közben emlékeztünk szakmánk fénykorára Kalmár Imre tagtársunk által hozott fotók nézegetése közben.

Megállapodtunk abban, hogy a következő összejövetelünk november végén vagy december elején lesz a társaság őszi programját is figyelembe véve.

Mindenki jókedvűen indult haza, várva a következő találkozást.

Hetényi Ferencné
titkár

GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2023/2. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 2028

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk