Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

A kartográfiai örökségvédelem nemzetközi konferenciája Budapesten

A Nemzetközi Térképészeti Társulás (International Cartographic Association, ICA) Digitális Technológiák a Kartográfiai Örökségvédelemben (Digital Technologies in Cartographic Heritage) elnevezésű bizottsága 2006 óta minden évben nemzetközi tudományos konferenciát rendez a kartográfiai örökség digitális megóvása és feldolgozása témakörben (a konferencia eredeti címe „Digital Approaches to Cartographic Heritage”).

Az eseményre idén szeptember 4-én és 5-én, Budapesten került sor. A konferencia házigazdája az Országos Széchényi Könyvtár volt, magyarországi szervezői az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékének és az OSZK Térképtárának munkatársai voltak.


A kétnapos konferenciára Európa 17 országából mintegy 70 résztvevő érkezett, és hét szekcióban több mint 40 előadás hangzott el.  A fő témák idén a térképészeti örökség digitális archiválása, georeferálása, valamint a régi térképek tartalmának modern módszerekkel történő elemzése voltak.

A tudományos programot több, kapcsolódó esemény tette teljessé. A konferenciát megelőző napon, szerdán az ICA két magyar vezetésű bizottságának (Commission on Cartography and Children, Commission on Planetary Cartography) és egy munkacsoportjának (Working Group on the International Map Year) együttes ülése után az érdeklődők meglátogatták a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Térképtárát és a Katonai Térképészet Múzeumát (MH Geoinformációs Szolgálat). Csütörtökön a szakmai programot követően, az OSZK Térképtárának munkatársa a konferencia résztvevőinek bemutatta a Könyvtár gyűjteményének különleges darabjait. Az első napot egy rövid, dunai hajókirándulás zárta.

Idén a magyar részvétel, 16 előadással, különösen erős volt. A legtöbb magyar előadó az ELTE-ről érkezett, de szerepeltek az Óbudai Egyetem, az OSZK, az MFGI, az MH Geoinformációs Szolgálat és az Arcanum munkatársai is.

A rendezvény megszervezését az Arcanum Kft., az MH Geoinformációs Szolgálat és a GeoAdat Kft. támogatta.

A konferencia fényképei

Összeállította: Gede Mátyás, Irás Krisztina

GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2024/3. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 2356

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk