Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

Intézőbizottsági ülés 2014.szeptember 22-én

A Társaság intézőbizottsága 2014.szeptember 22-én tartotta soron következő ülését a következő napirenddel:

1. Tájékoztató az MFTTT pénzügyi helyzetéről

2. Tájékoztató a Társaság őszi nagy rendezvényének (2014.09.25.) előkészületeiről

3. Tájékoztató a FIG XXV. kongresszusáról

4. Egyebek


Fotó HBA

Dobai Tibor főtitkár tájékoztatása szerint a Társaság anyagi helyzete továbbra sem kedvező, csak a szeptemberi továbbképzés jellegű rendezvény bevételei fogják az egyensúlyt megteremteni. A testület tagjainak az egyes tételekhez kapcsolódó kérdéseire adott válaszok után az ib. úgy döntött, hogy a rendezvények bevételeivel pontosított költségtervet a következő ülésen is áttekinti.

Az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére indított országos projekt tapasztalatait feldolgozó, továbbképzés jellegű konferenciára olyan nagy az érdeklődés, hogy a szeptember 25-i rendezvényt október 16-án ugyan azzal a programmal meg kell ismételni, mondta el a konferenciát szervező Buga László és Zalaba Piroska. A túljelentkezés a közérdeklődésre számot tartó téma és az alapos előkészítő munka mellett a közszolgálati dolgozók számára előírt kötelező továbbképzésnek – amelyet a Közszolgálati Egyetem által akkreditált rendezvényeken való részvétellel szerzett pontok összegyűjtésével lehet teljesíteni – valamint a földmérők számára az ingatlanrendezői minősítéshez szükséges hasonló önképzési kötelezettségnek is köszönhető.

A Földmérők Nemzetközi Szövetsége (Fédération Internationale des Géométres – FIG) XXV. kongresszusán (egyben a 37. közgyűlésén) az MFTTT-t a FIG Magyar Nemzeti Bizottságának (FIG MNB) elnöke, Zalaba Piroska képviselte. A Kuala Lumpurban, Malajziában 2014. június 16-21-én megtartott rendezvényen több mint 140 ország mintegy 2500 képviselője vett részt. Az elnök asszony az eseményről részletesen beszámolt a Társaság honlapjáról is elérhető foldhivatalok.hu honlapon és ugyan itt olvasható Malajzia miniszterelnökének szakmai megközelítésű, a földmérő szakma globális jelentőségét kiemelő megnyitó beszédének magyar nyelvű változata. Tájékoztatójának végén Zalaba Piroska felvetette a kongresszusok közötti években szervezett FIG munkahét (FIG Working Week) Budapesten történő megrendezésének lehetőségét az MFTTT szervezésében 2019-ben. Az ib. határozatban köszönte meg Zalaba Piroska munkáját és felkérte a FIG MNB-t és Toronyi Bence FÖMI főigazgatót, hogy pontosítsák a munkahét megrendezésének feltételeit és tájékoztassák az ib.-t a következő ülésen a lehetőségekről.

Az egyebek napirendi ponton belül dr. Ádám József elnök a Márton Gyárfás-emlékplakett 2015. évi odaítélésével kapcsolatban felkérte a korábban három évre megbízott jelölőbizottság elnökét, dr. Mihály Szabolcsot, hogy kezdjék meg a jelöltek kiválasztását. Az ib. az alapszabálynak megfelelően határozatában felkérte Tóth Lászlót, Hetényi Ferencnét, dr. Síki Zoltánt, Toronyi Bencét és Dobai Tibort a 2015. évi Lázár deák-emlékéremre javaslatot tevő jelölőbizottság munkájában való részvételre.

A Magyar Földmérők Arcképcsarnoka IV. kötet előkészítő munkálatairól beszámolva Hetényi Ferencné elmondta, hogy a kiadvány támogatására beadott egyik pályázatunk sajnos a nem támogatottak közé került, egy másik pályázat elbírálása november végén várható. A támogatók és a javaslatok összegyűjtésének legfőbb tapasztalata, hogy a személyes megkeresés bizonyul eredményesnek, a felkérő levél valamint a honlapon és a szaklapban megjelent felhívás alapján szinte alig akad jelentkező. A kötet fő szponzorai a FÖMI és a Geodézia Zrt. lesznek. Az előkészítő bizottság javaslatára, a további munkák végzésére és a kiadással kapcsolatos feladatok koordinálására az ib. határozatával szerkesztőbizottságot hozott létre. Dr. Ádám József főszerkesztőként, dr. Varga Márk főosztályvezető az FM FO képviseletében, Tóth László ezredes és Rojkó Annamária az MH GEOSZ, dr. Mihály Szabolcs, Hetényi Ferencné, Hodobay-Böröcz András, dr. Székely Domokos, Szendrő Dénes az MFTTT, Busics Imre a FÖMI, Csabányi Lajos a Geodézia Zrt. és Homolya András a BME részéről vesznek rész a bizottság munkájában.

Dr. Mihály Szabolcs alelnök tájékoztatta a testületet, hogy személyes találkozójukon dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter előzetesen elfogadta a jövő évi vándorgyűlésünkre szóló meghívást és vállalta a rendezvény védnöki szerepét. Ígéretet tett a személyes részvételre és előadás megtartására is.

Az alelnök beszámolt még a megelőző testületi ülésen kapott megbízás szerint a Nemzeti Agrárkamara főigazgató-helyettesével, Papp Gergellyel a Társaság és a Kamara lehetséges együttműködésével kapcsolatos megbeszélésekről a precíziós mezőgazdaság térinformatikai, távérzékelési és geodéziai támogatásának témakörében. Az egyeztetések tovább folytatódnak.

Dr. Ádám József elnök az ib. következő üléseit november 3-ra és december 8-ra tűzte ki.

Buga László

GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2023/2. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 2365

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk