Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

A Cáki Gesztenyés szintezési főalappont

A Bendefy féle szintezési hálózat építésekor, 1952-ben létesítették – a többi mellett (Nadap II., Börzsöny, Szarvaskő, Baksipart, Mórágy, Diszel) – a Cáki Gesztenyés nevű szintezési főalappontot. A főalappontot a hegyoldalban elődeink szépen kiépítették.


A szintezés a cáki főalappont I. és II. őrcsapjáról, anno… (MFTTT fotóarchívum)


Úgy gondolnánk, hogy egy ilyen fontos mérnöki létesítmény biztonságban van, sajnos azonban ez nem így történt. Ugyanis szeptember 25-én a Földmérési és Távérzékelési Intézet Geodéziai Igazgatóságára (FÖMI GI) olyan hír érkezett egy túrázótól, Sándor Miklós geocachingestől, hogy a főalappontot erősen megrongálták, amit a feltöltött képek is bizonyítottak. A helyszíni szemle után a rongálás tényét a Vas Megyei Kormányhivatal Földhivatalának munkatársai is megerősítették.

A megdöbbenés után a FÖMI munkatársai azonnali lépésre szánták el magukat: meg kell vizsgálni, milyen kár keletkezett, sérültek-e a főalappont alsó jelei, hogyan lehet a kárt mérsékelni. Október 1-jére helyszíni szemlét szerveztek, amelyen a szakembereken kívül a rendőrség is jelen volt, rögzítve a rongálást.


Összetört fedlapok fogadták a helyszínelőket
További képek a helyreállításról


A lesújtó látványból felócsudva a lehetséges helyreállítás foglalkoztatta a helyszínelőket. Először is teljesen ki kell bontani, meg kell vizsgálni, hogy a pontjelek sérültek-e. Szerencsére a vandálok – mert csak azok lehettek – nem mentek lejjebb, a pontjeleket takaró legalsó fedlapot nem vették fel, az már vízben állt, az üreget is víz töltötte ki, így nem is láthatták mi lehet lejjebb. Az egyértelmű volt, hogy a darabokból ismét fel kell építeni a pontvédelmedet, arra nem is lehetett gondolni, hogy a törött részeket újjakkal pótolják, hiszen semmilyen késlekedés nem engedhető meg, de az új lapok legyártása hosszút időbe telne és nagy pénzügyi forrást igényelne.


A pontjelek: kettő fémgomb, a harmadik üvegből van


Kibontva és kitakarítva az üreget látható váltak a jelek, kettő fém- és egy üveggomb. Találtak még a ’70 évekből származó pénzérmeket is, összesen 2 forint 20 fillért, ezeket visszahelyezték és ki is egészítették mostani érmékkel.

A törött részeket puzzle kirakós játék módjára összerakták, amelyhez igen kemény fizikai erőt kellett kifejteni, mivel még a darabok is igen súlyosak voltak. Különösen nehéz volt a feliratot is tartalmazó legfelső kő visszarakása (kb. 3–4 q lehet), ez szerencsére egyben megmaradt.


A helyreállított Cáki Gesztenyés főalappont


Az elismerés hangján kell köszönetet mondani a helyreállításban résztvevő FÖMI-s és szombathelyi földhivatal munkatársaknak, akiket a magyarországi tanulmányúton lévő Ilkhim Musaev üzbég egyetemi tanár tevőlegesen is segített. Külön köszönet illeti Sándor Miklós urat is, aki a rongálásra felhívta a figyelmet.

HBA
(a szerző felvételei)


További képek a helyreállításról

GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2024/3. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 6787

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk