Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

Földmérő nap Nyíregyházán - 2015. március 18.

A MFTTT Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Geodéziai Tagozata, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Mérnöki Kamara Geodéziai Szakcsoportja és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Földhivatala 2015. március 18-án tartotta az immár hagyományosnak mondható Nyíregyházi Földmérő Napot a megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában.

A szervezők nagyon készültek, a tizenkét előadásban a ma aktuális témák jelentek meg, nem véletlen, hogy az előadókkal együtt több mint 140 érdeklődő volt jelent, a tizenharmadik bemutató pedig arra volt hivatva, hogy némileg enyhítse az előadásra koncentrált feszült figyelmet.

A Földmérő napot Jeles Zoltánné, az MFTTT megyei geodéziai tagozatának elnöke nyitotta meg. A Kamara részéről Major Ferenc elnökhelyettes üdvözölte az összejövetel részvevőit. Dr. Jászai Tamás, a megyei Kormányhivatal Földhivatalának hivatalvezetője köszöntőjében hangsúlyozta a szakmai továbbképzés jellegű találkozók fontosságát.

Az előadások sorát Plesokszki Adrienn indította útjára az épületváltozások jogszabályi hátterének Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tapasztalok alapján történő bemutatásával. Őt Szanics Gyula követte, aki a telekalakítás engedélyezési eljárás Hajdú-Bihar megyei jogalkalmazási gyakorlatáról tartott előadást. Reményi György földmérési főfelügyelő a 25/2013. (IV. 16.) VM rendelet tervezett módosításaival ismertette meg a résztvevőket. E jogszabály átdolgozása folyamatban van, a tervezet ismertetése után a főosztály további javaslatokat vár. Napi kérdéseket feszegetett Horváth Gábor István a Központi Címregiszter létrehozásával kapcsolatban. Herczeg Ferenc az alaprajzok, szolgalmi jogok témájával foglalkozott, de kitért a szakfelügyelet aktuális kérdéseire is. Peremiczki Péter Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 2014. évben végzett alappont helyszínelésekről tartott előadást, külön kiemelve az átépített templomtornyok geodéziai ellenőrzést, illetve azok megye általi újbóli meghatározását.

Ebédszünet után dr. Varga Márk főosztályvezető az osztatlan tulajdon megszüntetéséről szóló 374/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet előírásairól tartott előadást. Ehhez kapcsolódott dr. Vigh Adrienn földmérési jogi referens, aki az osztatlan közös tulajdon megszüntetés végrehajtásának menetét mutatta be, felvázolva a további ütemeket, valamint a végrehajtáshoz elengedhetetlen pénzügyi fedezet szükségességét is.

Ezeket a szakmai előadásokat két műszerbemutató követte. Varga Zoltán a földmérésben is használható drónok alkalmazhatóságát vizsgálta, Csábi Zoltán pedig a Leica SmartLink technológiáról tartott előadást.

A résztvevők nagy érdeklődéssel hallgatták dr. Siki Zoltán adjunktus előadását a hidak próbaterhelések során bekövetkezett alakváltozásáról, azok meghatározásának – szükséges esetben egyedi módon megalkotott – eszközeiről, mérési körülményeiről. Ugyancsak nagy érdeklődés kísérte dr. Mihály Szabolcs alelnök által bemutatott, a földügyi és térképészeti szakigazgatás jelenlegi állapotáról szóló kritikát, de röviden kitért az MFTTT honlapon olvasható nyíltlevélben foglaltakra is.

A hosszúra nyúlt nap végén levezetést jelentett Hodobay-Böröcz András MFTTT vándorgyűlésekről készített képi bemutatója (a helyiek szívesen emlegették a 2009-ben náluk tartott vándorgyűlés képeken is megjelenő eseményeit).

A Földmérő napot Jeles Zoltánné rövid értékelése zárta. E sorok szerzője szerint összességében színvonalas, a napi gondokat sem elkerülő előadásokat hallhatott a szép számú résztvevő. Köszönet illető a szervezőket a feltételek biztosításáért, a zökkenőmentes lebonyolításért.

Az már csak egy – rosszmájúnak nem nevezhető – megjegyzés, hogy a rendezvényt szervező megyéből egyetlen egy előadás sem hangzott el… Miért?

HBA


A képek letölthetők
. A képek bármilyen kiadványban vagy más módon való felhasználáskor fel kell tüntetni: „Fotó: HBA”.

GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2024/3. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 3688

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk