Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

Földmérőnap az FM-ben

A Magyar Földmérési Térképészeti és Távérzékelési Társaság (MFTTT) Pest Megyei és Fővárosi Területi Csoportja 2015. április 21-én tartotta tavaszi Földmérő Szakmai Napját a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác termében.

A rendezvényt széles körben hirdettük meg a Megyei Kormányhivatalok Földhivatalai és Vállalkozói körben, így felülmúlva az eddigi rendezvényeink létszámát, 200 fővel megtöltöttük a termet.

 


A szakmai napon készült képek a honlap Képtárában megtekinthetők és letölthetők (Fotó: HBA)


A regisztráció után Hetényi Ferencné, a csoport elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd a délelőtt folyamán először a részaránykiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének új jogszabályi hátterét ismertette Koós Tamás főosztályvezető-helyettes, majd dr. Vigh Ágota földmérési jogi referens ismertette a megszüntetés menetét.

Ezután Jánossy András, a FÖMI minőségügyi megbízottja tartott előadást a szakértői tapasztalatokról, melynek során a szakértői munka jogi kereteit is ismertette.
Az előadókhoz kérdés a hallgatóság részéről nem volt.

Szünet után dr. Siki Zoltán egyetemi adjunktus (BME) ismertette a Magyar Mérnöki Kamara Geodéziai és Geoinformatikai Tagozata által a geodéziai tervező és geodéziai szakértő minősítésről kidolgozott tervezet. Ez az előadás már vitát gerjesztett, mert a kamarai tagságról a jelenlévők véleménye markánsan eltért a hallottaktól.

Ezután Horváth Gábor István, a FÖMI osztályvezetője előadásában a jogszabályváltozások földmérési tevékenységre gyakorolt hatását ismertette. Az előadás kapcsán a hallgatói kérdések zöme a címkoordinátákkal kapcsolatban hangzott el.

Kozári Ágnes a BFKH dolgozója előadásában a főváros állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbáziskezelő rendszerének fejlesztéséről beszélt a jogszabályi változások tükrében. A fejlesztést a Kormányhivatal finanszírozza.

Ebédszünet után érdekfeszítő előadást hallhattunk Weiser Balázs építésfelügyeleti osztályvezető részéről, aki az V. Kerületi Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalnál dolgozik. Érdekes volt hallani, hogy nekik is sok problémájuk van az épületek bontásával, valamint a régebben engedély nélkül épített épületekkel, mert a jogszabályi háttér néhány esetben nem egyértelmű. Sok kérdést kapott a bontásokkal, valamint az engedély nélküli építések ingatlan-nyilvántartási bejegyezhetőségével kapcsolatban.

Ezután Borbély Katalin, a PMKH földhivatala földmérési szakfelügyelője a munkája során tapasztaltak alapján  a „Kitűzési munkáknál figyelembe vehető térképi adatok” című előadásában felhívta a földmérők figyelmét arra, hogy a kitűzésnél nem elég a hatályos térképi adatokat figyelembe venni, a hivataltól minden fellelhető és kiadható adatot be kell szerezni és azokat a munka során fel is kell használni.

Halász Csaba
, a Szentendrei Járási Hivatal munkatársa „Adatszolgáltatás, Vizsgálat, Záradékolás” című előadásában a hivatalnál folytatott gyakorlat alapján ismertette ezeket a tevékenységeket.

Utolsó előadóként Körblné Németh Éva a BFKH földmérési szakfelügyelője „A változási vázrajzok és társasházi alaprajzok gyakori hibái a fővárosban” című előadásában szembesítette a hallgatóságot a készítők néhány alapvető hibájával, ami figyelmetlenség vagy nemtörődömség következménye. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a földmérésnél fontos az ellenőrzés, mert a legtöbb hiba ennek hiányát mutatja. Parázs vita alakult ki a társasházi alaprajzok készítéséről.

A szakmai napot este hat órakor zártuk be, a résztvevők fele még jelen volt. A visszajelzések alapján az előadásokat hasznosnak és tartalmasnak találták.

Köszönjük a résztvevők kitartását, valamint köszönjük a minisztériumnak, hogy a termet biztosította számunkra.

Az elhangzott előadások a honlapon megtalálhatók.

Hetényi Ferencné

GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2024/3. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 3867

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk