Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

A XVI. Földmérő Találkozó

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) XVI. Földmérő Találkozóját Zilah városban, Szilágy megye székhelyén tartotta. A konferencia mottója, Új szakmai irányok és lehetőségek a 3D és 4D kihívásai, az e témakörben elhangzott 17 előadás a szakterületünkre háruló mai feladatokra keresett megoldásokat. Az előadásokat 96 regisztrált – 50–50%-ban erdélyi és anyaországi – résztvevő mellett további érdeklődők is meghallgatták, ami így mintegy 120 résztvevőt jelentett.

A hagyománynak megfelelően az első nap a szakmai kirándulásé volt. Kalauzunk geológus szakember, a magyar és az erdélyi történelmet is zavarba ejtően jól ismerő Wanek Ferenc úr volt, aki ez év februárjában, magas színvonalú szakmai és az EMT-ben kifejtett tevékenysége elismerésenként a Társaság 25. születésnapi ünnepségén – Ferencz Józseffel egyetemben – kapta meg a Pro Scientia Transsylvanica érmet (lásd az ünnepségről szóló, az MFTTT honlapon megjelent tudósítást).

Elsőként Almásgalgón a Sárkányok-kertjének nevezett, szétrepedezett homokkőfedő tömbjeit vettük szemügyre, amelyet 1875-ben Xantus János fedezett fel. A Sárkányok bemérésének módjáról kialakult vitában nem volt nyertes, egyesek szerint a konferenciához is kapcsolódóan a szkenneléses pontfelhő feldolgozása jelentene megoldást, a felvétel elkészítéséhez a ma divatos drónt is csatasorba lehetne állítani.

 

Következő megállónk Szurdukon volt, ahol a neves magyar író, báró Jósika Miklós szebb napokat megélt kastélyát kerestük fel.

Innen Zsibóra vettük útirányunkat, itt a botanikus kertet, a Wesselényi kastélyt tekintettük meg. A botanikus kertben ritka növényfajok szépen elrendezetten zöldellnek és virágoznak, a kastély viszont szomorú látványt mutat. Épületfelmérésről is szó volt, hátha ezzel segítenénk a mielőbbi helyreállítást. Ha a negyedik dimenziónak az időt vesszük figyelembe, akkor a botanikus kertben ennek igen csak van jövője, hiszen a növények fejlődését így lehet nyomon követni. A botanikus kert után az ebéd várt bennünket.


Ebéd után mindenki a beharangozott borpince látogatásra gondolt, de közben még Mojgrádon is megálltunk, ahol a falu határában a II. katonai felmérés térképei alapján későközépkori castellum maradványait vélték felfedezni. Fantáziadús maradványtorzót is építettek ennek igazolására.


Végül eljutottunk Kárásztelek községbe, ahol 220 magasságról 308 m-re, 1,2 km hosszon gyalogosan felkapaszkodva értünk a három évvel ezelőtt alapított „pincészetbe” (pince nincs, csak borászati épület). A bor- és pezsgőkészítés rejtelmeinek megismerése után magunkhoz vehettük a jófajta fehér, rozé és vörös nedűket. Látva a környéken telepített szőlőket megállapíthattuk, hogy a katonás rendben ültetett szőlőtőkék kitűzése is mérnöki tudományt igényelt.

Szállásunkra jó hangulatban utaztunk vissza, amit fokoztak idegenvezetőnk által elmondott székely viccek is.

A másodiknapi konferenciát, amelynek helyszínéül a rendezők a Városi Kultúrházat választották, dr. Ferencz József, az EMT Földmérő Szakosztályának elnöke nyitotta meg. A résztvevőket köszöntötte dr. Ádám József akadémikus, a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság elnöke, Koós Tamás, a Földművelésügyi Minisztérium Földügyi Főosztályának helyettes vezetője, dr. Csemniczky László egyetemi adjunktus, a gita Műszaki Térinformatikai Egyesület elnöke, Seres Dénes képviselő, Fazakas Miklós, Zilah alpolgármestere, Végh Sándor szenátor és Szilágyi Róbert Szilágy megye alprefektusa.


Az előadások a megszokott magas színvonalon mutatták be a szakterületünket feszítő gondokat, a múlt, a jelen és a jövő összefüggéseit, a fejlődés irányait.

S a nap befejezéseként nem maradhatott el a néptánccal egybekötött díszvacsora.


Zárszóként megállapíthatjuk, hogy a XVI. Földmérő Találkozó szakmai ismeretanyag bővítésével egybekötött boldog találkozásokat, barátságok elmélyülését eredményezte. Köszönetet mondunk a szervezőknek azzal, hogy – nem fenyegetés – jövőre is megyünk.

A találkozóról készült képek az MFTTT honlap képtárában megtekinthetők és letölthetők (©HBA).

Hodobay-Böröcz András


GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2024/3. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 4663

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk