Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

Földtudományi határterületek, 2015

A Magyar Geofizikusok Egyesületének (MGE) és a Földtudományi Civil Szervezetek Közössége (FöCiK) tagszervezeteinek közös előadóülés-sorozatának soros rendezvényére 2015. november 18-án került sor a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal konferenciatermében, a Kolumbusz utcában.


Ez az előadás-sorozat kapcsolatot jelent az MGE és a FöCiK társult szervezetek között, ezért minden egyes előadóülés társrendezője a FöCiK egy-egy tagszervezete. Jelen esetben a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság volt a partner. Az előadóülést dr. Zentai László az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője, az MFTTT intézőbizottsági tagja vezette. A program szerint két geofizikai és két térképészeti témájú előadás hangzott el egyenként 25–30 percben:


Völgyesi Lajos: A földi erőterek jelentősége a geofizikában és a geodéziában


Kiss János, Vértesi László, Gulyás Ágnes, Madarasi András, Sőrés László: Geofizikai térképek határtalanul


Timár Gábor: A Föld alakjától a történeti térképek georeferálásáig: a Habsburg topográfiai térképek a Google Earth-ön


Márton Mátyás: Tektonikai glóbusz és szétszedhető szerkezeti, morfológiai Föld-modell. Földtudományi oktatástörténeti érdekességek a Virtuális Glóbuszok Múzeumában

A földi erőterekről szóló előadását Völgyesi professzor úr gravimetriai adatokból levezetett, a nehézségi erőtér jellemzőinek változásával a Föld felszín alatti szerkezetét szemléltető térképekkel és a mágneses erőtér változásainak izovonalas ábrázolásával illusztrálta.

A Magyar Geofizikai és Földtani Intézet munkatársainak a különböző geofizikai felmérések digitális adatbázisba szervezett adatainak térinformatikai eszközökkel történő térképi megjelenítését bemutató előadását Kiss János interpretálta.

Az első két előadás után tartott rövid kávészünetben lehetőség nyílt a geofizikai múzeum megtekintésére.

Tímár Gábor az Osztrák-Magyar Monarchia első és második katonai felmérése térképszelvényeinek georeferálási problémáiról, nem ritkán mérnöki találékonyságon alapuló megoldásairól számolt be.

Márton Mátyás az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékén létrehozott és folyamatosan fejlesztett virtuális glóbuszmúzeumról tartott előadásában részletesen bemutatott néhány különleges virtuális földgömböt, azok készítésének folyamatát.

A szervezők ígérete szerint az elhangzott előadások képanyaga rövidesen elérhető lesz az MGE honlapján ( www.mageof.hu ).

Buga László

GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2023/1. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 2748

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk