Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

"Szép Magyar Térkép 2015"

2016. április 1-én, 15 órakor az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti dísztermében került sor a „Szép Magyar Térkép 2015” pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére, és egyúttal a versenyre nevezett pályaművekből álló kiállítás megnyitójára. Az idei évben is nagyszámú érdeklődő jelent meg a rendezvényen, és kísérte figyelemmel az elismerésben részesült térképkiadványok méltatását, a kitüntető oklevelek átadását.


A megnyitó résztvevői

Az ünnepséget Káldos János, az OSZK általános főigazgató-helyettese nyitotta meg. Ezt követően dr. Klinghammer István akadémikus tartott beszédet, amelyben hangsúlyozta, hogy az utóbbi évtizedekben végbement technikai fejlődés, a digitális eszközök előtérbe kerülése csak a térképkészítés folyamát alakította át, azonban a térképész szemléletmód továbbra is változatlan maradt. Beszédében méltatta az idén 21. alkalommal meghirdetett pályázaton résztvevő alkotásokat, és reményét fejezte ki, hogy a verseny a következő 21 évben is fennmarad.


Dr. Klinghammer István

A díjazásban részesült munkákat Klinghammer professzor úr ismertette, Káldos János pedig az elismerő okleveleket adta át a díjazottaknak. Az idei évben összesen 29 pályaművet neveztek, amelyek közül kettő digitális formában jelent meg. A versenyre beérkezett térképészeti alkotások jelentős része turisztikai célokat szolgál, főként a magyarországi természeti és történelmi értékeinket mutatja be.
Az értékelő bizottság nem tartotta indokoltnak kategóriák felállítását a pályaművek díjazásához. Az értékelés legfőképpen a tartalmi sajátosságok és az esztétikai megjelenés együttes figyelembevételével történt. Az első és második helyezett mellett a harmadik díjon két térkép osztozott. A zsűri további két alkotást dicséretben részesített. A versenyen a következő eredmények születtek:

Első díjat nyert: Kyrgyzstan [pályázó: GiziMap]

Az 1 : 750 000 méretarányú általános földrajzi térkép nagy részletességgel mutatja be a közép-ázsiai országot. A térkép elsősorban a Kirgizisztán iránt érdeklődő turisták és üzletemberek számára készült, de oktatási célokra is kiválóan alkalmas. Esztétikus megjelenéséhez nagyban hozzájárul a színfokozatos domborzatábrázolás. Az ország legnagyobb és turisztikai szempontból is jelentős állóvize, az Iszik-köl ábrázolásánál még a mélységvonalak is fel vannak tüntetve. A tartalom szemléletességét fokozza, hogy a Selyemút vonala mentén tevekaravánok illusztrációi is megjelennek. A térképjelek megértését hatnyelvű jelmagyarázat segíti. A térképhez két melléktérkép tartozik: az egyik a főbb közigazgatási egységeket tekinti át, míg a másik a főváros, Biskek központi részét ábrázolja. A térkép hátoldalán gondosan összeállított névmutató tartalmazza a nemzetközi átírás szabályainak megfelelő, betűrendben felsorolt településneveket. A készítők alaposságát tükrözi, hogy a névmutatóban minden egyes településnév mellett annak az igazgatási egységnek a rövidítését is megadták, ahol az adott település megtalálható. A zsűri egyhangúlag ítélte oda az első helyezést a térképnek, és egyúttal elismerését fejezte ki a GiziMap munkásságának, amely kiemelkedő színvonalú alkotásaival nemcsak a beérkezett pályaművek mezőnyét, hanem a hazai kiadású térképek körét is évről évre gazdagítja.


Bassa Gizella átveszi az 1. díjat tanúsító oklevelet

Második díjat nyert: Szekszárdi-dombság, Geresdi-dombság, Gemenc [pályázó: Szarvas András – A&Z 1.1 Térképműhely]

Az 1 : 30 000 méretarányú turista-, kerékpáros- és szabadidőtérkép szemléletes módon ábrázolja a hazánk déli részén fekvő, természeti értékekben bővelkedő vidékeket. A kiadványt információgazdagság, igényesen kialakított jelkulcs és harmonikus színvilág jellemzi. A jelek könnyen értelmezhetők, a névrajzi elemek – amelyek között számos határnév és nemzetiségi névalak is szerepel – jól olvashatók, mindez a háromnyelvű (magyar, angol és német) jelmagyarázattal együtt jelentősen növeli a térkép használhatóságát. A térképlapon nagyobb méretarányú melléktérképek is helyet kaptak: ezek közül három a tanösvényeket mutatja be, további két térképen pedig Baja és Szekszárd városok belső területe látható.


Káldos János átadja Szarvas Andrásnak az oklevelet

Megosztott harmadik díjat nyert:

a) Borszék és környéke [pályázó: Schwarcz Térkép]

Az Erdély egyik leghíresebb üdülővárosát és annak környékét bemutató kiadvány két térképet tartalmaz. Az 1 : 30 000 méretarányú turistatérkép a területre vonatkozóan ismerteti a turistajelzéseket, a túraútvonalakat és az idegenforgalom szempontjából meghatározó információkat. A térkép háromnyelvű (magyar, román és angol) jelmagyarázattal rendelkezik, a többnyelvűség a földrajzi nevek tekintetében is megnyilvánul. A kiadvány hátoldalán Borszék település térképe látható 1 : 8000 méretarányban. A várostérképen számozott formában valamennyi vendégház fel van tüntetve, és ezek – a fényképpel illusztrált elérhetőségeikkel együtt – a térkép környezetében, a kereten kívül is megjelennek. A készítők három nyelven tíz érvet is felsorakoztatnak amellett, hogy miért érdemes Borszékre látogatni. A kiadvány informatív, és a terepen is jól használható kivitelben készült.


Schwarcz Gyula átveszi az oklevelet

b) Budapest city map [pályázó: Cartographia]

Fővárosunk turisztikai célú bemutatásához hasznos segítséget nyújt ez az új, több térképet is magában foglaló kiadvány. Az 1 : 16 000 méretarányú térkép Budapest belső kerületeit, az 1 : 10 000 méretarányú pedig a Belvárost ábrázolja, nagyobb tartalmi gazdagsággal. Két melléktérkép a főváros teljes területére nézve szemlélteti a metró, villamos és HÉV járatokat, illetve az éjszakai autóbuszjáratok útvonalait. A térképekhez használt színek – amellett, hogy kellemes hatásúak és esztétikai élményt nyújtanak – a céltematika hangsúlyozásában is fontos szerepet játszanak. A térképen szereplő jelek jól láthatók és könnyen érthetők. A kiadvány nemcsak a hazai, de a külföldi turistákat is megcélozza: a jelmagyarázat és az idegenforgalmi szempontból lényeges információk öt nyelven olvashatók. A munkát különösen értékessé teszi a nagy gondossággal összeállított utcanévjegyzék, valamint a kategóriák szerint csoportosított látnivalók felsorolása.


A Cartographia Kft. képviselője átveszi az oklevelet

A zsűri dicséretében részesült munkák

– Visegrád város panoráma látványtérképe [pályázó: Dani-Szabó Eszter, Dani Zsolt]
Ez az alkotás egy modern kartográfiai vizualizáció, amely sajátos és egyben rendkívül látványos módon jeleníti meg hazánk egyik legkedveltebb idegenforgalmi helyszínét, Visegrádot és a környező településeket. A madártávlatból bemutatott ábrázoláson nemcsak a domborzati idomok, de a turistautak, a város utcái és valamennyi épülete élethűen a szemünk elé tárul. A turisztikai szempontból lényeges információk közlése különféle megírásokkal és piktogramokkal történik. A kiadvány hátoldalán a szálláshelyek és vendéglátó egységek elérhetőségei olvashatók. Ugyanitt vannak felsorolva a városhoz kapcsolódó látnivalók, programok, szabadidős tevékenységek, továbbá a gyalogos és kerékpáros túrázók számára ajánlott útvonalak. Remélhetőleg a jövőben is találkozhatunk ehhez hasonló kiadványokkal, amelyek további nevezetes helyszíneket mutatnak be ezzel a szemléletes ábrázolási módszerrel.


A dicséretben részesített Dani házaspár

– T_Bükk (ios alkalmazás) [pályázó: Bedő Árpád – Szarvas András]

Ez az egyedi alkalmazás lehetővé teszi, hogy a Bükk hegységet bemutató turistatérkép az Apple mobilgépein is használhatóvá váljon. Az alkalmazás keretében gyorsan és egyszerűen fellelhetők többek között a jelzett turistautak, a hegycsúcsok, sziklák, barlangok és források. Ezen kívül információkat kaphatunk a helyi látványosságokról, a vendéglátó egységekről, a közlekedési lehetőségekről és az időjárási viszonyokról is. Az alkalmazás a fiatalabb generáció képviselőit is közelebb hozhatja a túrázáshoz és a térképek használatához.


Bedő Árpád a dicsérőoklevéllel

Az eredményhirdetést követően dr. Pászti László, az OSZK Térképtárának vezetője ismertette a pályázathoz fűződő statisztikai adatokat az elmúlt 21 év tükrében. Beszédében rámutatott, hogy részben a digitális technikai fejlődés, részben pedig a gazdasági válság következtében egyre kevesebb nyomtatott térképkiadvány lát napvilágot, és ennél fogva a pályázatra beérkező munkák száma is drasztikusan csökken. A pályázat szervezői minden olyan javaslatot szívesen fogadnak, amellyel ezt a nagy hagyományokkal rendelkező versenyt az elkövetkezendő évek során is életben lehet tartani.


Dr. Pászti László

Örömteli eseményként szolgál, hogy Földabrosz címmel egy új, hiánypótlónak számító térképtörténeti blog indult el a Térképtár munkatársainak gondozásában. A Földabrosz elindításával egy olyan térképtörténeti alkotóműhelyt kívántak létrehozni, amely a Térképtárral kapcsolatos híreket, eseményeket, a szakmai tevékenység eredményeit ismerteti meg az érdeklődők szélesebb körével. A díjátadó rendezvényen Pászti László bemutatta a Földabrosz felépítését, valamint az ennek keretében eddig megjelent térképtörténeti közleményeket.


A 2015. év 1. díjas térképműve

A díjátadó ünnepség zárásaként az érdeklődők megtekinthették a versenyre benevezett pályaművekből összeállított térképkiállítást.

A beszámolót készítette:
Gulyás Zoltán doktorandusz, ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék
Fotó: Buga László

GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2022/6. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 2792

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk