Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

Fővárosi és Pest Megyei Földmérőnap - 60 éves az MFTTT

A Magyar Földmérési Térképészeti és Távérzékelési Társaság (MFTTT) Pest Megyei és Fővárosi Területi Csoportja 2016. április 20-án tartotta a tavaszi Földmérő Szakmai Napját. Nagy megtiszteltetés ért bennünket, mert az MFTTT megalakulásának 60. évfordulóját együtt ünnepeltük a MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) kultúrtermében, a Szilágyi Erzsébet fasor 7-9 sz. alatt.

A Földmérőnap résztvevői (Fotó: HBA)


A rendezvényt országosan hirdettük meg első sorban a Megyei Kormányhivatalok Földhivatali Főosztályainak munkatársai és a földmérő vállalkozók részére, így a megjelent 270 fő megtöltötte a termet.

A regisztráció után Hetényi Ferencné, a csoport elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Tóth László ezredes, az MH GEOSZ szolgálatfőnöke, rendezvényünk védnöke tartotta meg megnyitó beszédét. Ezután dr. Ádám József professzor úr, az MFTTT elnöke köszöntötte a 60 éves egyesületet, kiemelve az előző kerek évforduló (50 év) óta eltelt 10 év eseményeit.

A köszöntők és megemlékezések után Fekete László az FM Földügyi Főosztály főosztályvezető-helyettese tartott előadást az ingatlan-nyilvántartási célú földmérési és térképészeti tevékenység részletes szabályairól szóló 25/2013 (IV.16) VM rendelet várható módosításairól.

Következő előadónk Homolya András volt a BME Általános és Felsőgeodéziai Tanszék mestertanára volt, aki dr. Vincze Lászlóval, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar oktatójával jegyzett előadásukat tartotta meg az ingatlanrendező földmérő minősítő vizsgabizottság tapasztalatairól. Körblné Németh Éva a BFKH Földhivatali Főosztály szakfelügyelője előadásában az ingatlanrendező földmérő minősítéssel szembeni a szakfelügyeleti oldalról megfogalmazott elvárásokat ismertette.

Mindkét előadás kitért a jogszabályváltozásokkal kapcsolatos anomáliákra is.

A délelőtti utolsó előadást Szőnyi Lőrinc a FÖMI földügyi igazgatója tartotta az E-ingatlannyilvántartás fejlesztéséről és bevezetésének határidejéről.

Ezután fórum következett. Mindhárom előadáshoz volt hozzászólás, de a legtöbb az E-ingatlannyilvántartáshoz kapcsolódott. A földmérő vállalkozók sérelmezik a földhivatali adatszolgáltatás lassú és korszerűtlen voltát. Minél hamarabb várnak változást e téren.

Ebédszünet után Varga Tibor a VMKH Földhivatali Főosztályáról tartott előadást a Veszprém megyében kialakított – a többi hivatalhoz képest – korszerű adatszolgáltatási rendszerről.

Borbély Katalin a PMKH Földhivatali Főosztály szakfelügyelője előadásában az új eljárási szabályoknak a záradékolási és telekalakítási eljárásokra gyakorolt hatását ecsetelte, különös tekintettel az elintézési határidőkre.

Ezután Sándor József az HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. munkatársa tartotta meg előadását az alaprajz, mint a nyilvántartási térképi adatbázis része címmel. Erről a témáról nem először hangzott el előadás, de még mindig nagy érdeklődés kíséri.

Szepsi Szűcs Levente a PMKH Földhivatali Főosztályáról a pontmeghatározások követelményeiről tartott előadást, ismertetve a jogszabályi előírásokat és a vizsgálati szempontokat.

Utolsó előadóként Kozári Ágnes még a BFKH Földhivatali Főosztály munkatársaként tartotta meg előadását adatváltozás az ingatlan-nyilvántartásban címmel. (Kozári Ágnes jelenleg a FÖMI munkatársa.)

A fórumon sok kérdés feltételére nem volt idő, mert kezdődött a Társaságunk fennállásának 60. évfordulójával kapcsolatos ünnepség.

A megalakulás 60. évfordulójára emlékező ünnepségen Társaságunk elnöke köszöntötte a még életben lévő alapító tagokat, kiemelt figyelemmel a közülük egyedül jelen lévő dr. Lukács Tibor tagtársunkat.

Az ünnepség keretében került sor az idei Lázár deák-emlékérem átadásra, amit dr. Márton Mátyás professzor úr, az ELTE professzor emeritusa vehetett át.

 

A Lázár deák-emlékéremmel kitüntetett
dr. Márton Mátyás professzor (Fotó: Buga)

 

Ezután behozták a születésnapi ünnepi tortát, amelyet a résztvevők kellemes beszélgetés mellett fogyasztották el a vacsorával együtt.

Köszönjük az MH GEOSZ vezetőjének, Tóth László ezredes úrnak, hogy biztosította számunkra a helyszínt, és mindent megtettek a rendezvény sikeréért.

A rendezvényről Hodobay-Böröcz András készített fényképeket, amelyek a honlapunkon a Képtárban tekinthetőek meg, a szakmai napon elhangzott előadások a honlap Rendezvények menüpontjában érhetőek el.

Hetényi Ferencné

GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2023/1. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 2841

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk