Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

Klinghammer István az ELTE díszdoktora

Az ELTE Szenátusa 2016. május 6-án ismét ünnepi közgyűlést tartott az Aula Magnában az Egyetem Pázmány Péter általi, 1635-ös alapítására emlékezve. Az ülésen, amelyet Mezey Barna rektor nyitott meg, részt vettek az egyetem vezetői, a Karok dékánjai, nagykövetek, állami vezetők, a társegyetemek képviselői és meghívott vendégek. A hagyományos Pázmány-napi előadást követően az Egyetem díszdoktorává avatták Klinghammer Istvánt, Anasztasziosz Ioannisz Metaxaszt, Thomas Rauschert és Volker Lippet. Az Egyetem olyan nagy hatású tudósoknak adományozza a címet, akik általában több évtizedes, gyümölcsöző kapcsolatban állnak az Egyetemmel.

Klinghammer István az ELTE professor emeritusa, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a hazai és nemzetközi térképészet vezető személyisége. 1965 óta az ELTE Térképtudományi tanszékének (később: Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékének) oktatója. Az ELTE Természettudományi Karának dékánhelyettese és dékánja, az ELTE rektorhelyettese, 2000-től hat éven át az Egyetem rektora. A tematikus kartográfia magyarországi iskolateremtője, oktatási tevékenysége a térképészet csaknem valamennyi területére kiterjed. 2006-ban kapta meg az ELTE legmagasabb elismerését, az Eötvös-gyűrűt. 2013 és 2014 között felsőoktatásért felelős államtitkárként dolgozott. Köszönő beszédében visszaemlékezett az elmúlt hatvanegy évre, amit az ELTE kötelékében töltött el. Köszönetet mondott azért, hogy tudományos pályáját itt futhatta be, és háláját fejezte ki közvetlen kollégáinak, az Informatikai Karnak, valamint az egyetem Szenátusának, hogy méltónak találták a díszdoktori címre. Beszéde végén Platónt idézte, aki egy írásában a tanítványok általi megbecsülésről beszél, mely saját önbecsülésünk alapja, majd kiemelte, hogy a továbbiakban is arra törekszik, hogy munkájával az ELTE hírnevét gyarapítsa.

Klinghammer István 2003–2007 között Társaságunk alelnöke volt, Apagyi Géza MFTTT elnök 2006-ban bekövetkezett halála után ellátta az elnöki teendőket is.

Gratulálunk Klinghammer professzor úrnak a kitüntető címhez, erőt és egészséget kívánunk neki a hazai kartográfia ügyének előmozdítása érdekében végzett további munkálkodásához.

Forrás: http://www.elte.hu/hir?id=NW-8530

GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2022/6. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 2337

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk