Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

Kirándulás Horvátzsidányba, az MFTTT Szeniorok Tóth Ágoston Klub szervezésében

A Magyar Földmérési Térképészeti és Távérzékelési Társaság (MFTTT) Szeniorok Tóth Ágoston Klubja 2016. július 2–3-án kétnapos kirándulást szervezett Horvátzsidány–Kőszeg útvonalon a földmérők védőszentjének, Szent Tamás apostol szobrának Horvátzsidány Péruska Mária zarándokhelyén történő felavatására és megszentelésére. Szent Tamás apostol szobrának felállítását dr. Busics György, Busics Imre és Csire Imre felhívásban kezdeményezték, még 2016 februárjában. A kezdeményezést az MFTTT is felkarolta, a szervezést és az adománygyűjtést segítette.

A kiránduláson 25 fő vett részt, majd a szobor. megszentelésére kiegészültünk a fővárosból és Vas megyéből érkezettekkel, így az eseményen kb. 55 fővel vettünk részt.

Buszunk a Bosnyák térről, a Térképész Székháztól 10 órakor indult, az útvonal Budapest–Győr–Kőszeg volt. Útközben az érintett települések rövid történetét ismertette Hetényi Ferencné.

Első programunk Peresznye Tégláskert vendéglőben egy ebéd volt, ahol kiegészültünk a gépkocsival érkezőkkel. Az ebéd végére megérkezett Dumovits István Horvátzsidány plébánosa, aki köszöntött bennünket, és meghívást kaptunk tőle délutánra a templomába és parókiájára.

Ebéd után Kőszegen elfoglaltuk a szállásunkat, a Szent Imre Missziósházban, majd az egész társaság busszal visszament Horvátzsidányba, ahol a Busics család fogadott bennünket szülőházukban frissen sütött köménymagos kiflivel és egyéb finomságokkal. A rövid látogatás után eleget téve Dumovits plébános úr meghívásának a horvátzsidányi római katolikus templomba látogattunk, ahol Plébános úr nagy szeretettel fogadott bennünket. Miután elmondta Horvátzsidány történetét megáldotta a társaságot, és átmentünk a parókiára egy koccintásra.

Innen Kőszegre indultunk, de közben felkerestük Kiszsidányban a környéken neves tisztavizű forrást, hideg vizével hűsítve magunkat. Nem sokat időzhettünk a forrásnál, mert már várt bennünket idegenvezetőnk, Kővári Lajos történelem tanár, aki kétórás városnéző túrára kísért el bennünket a történelmi belvárosba és a várba. A városnézés közben mindent megtudtunk a város történetéről, a magyar történelmet is beleértve. Köszönetünket tudjuk érte kifejezni.

A fárasztó városnézés után már szürkületben hazasétáltunk, majd szállásunk étkezdéjében jóízűen elfogyasztottuk a magunkkal hozott hideg vacsorát. A vacsora végére megérkezett a beharangozott hidegfront, elromlott az idő, esett az eső, örültünk, hogy napközben szép időnk volt, és reménykedtünk, hogy másnap is az lesz.

Reggel borult időre ébredtünk, de legalább az eső nem esett. Így indultunk Horvátzsidányba, a Péruska Mária zarándokhelyre. A buszt a Marton tanyánál hagytuk és gyalog (zarándokolva) mentünk a másfél kilométerre levő zarándokhelyhez, ahol már szép számmal gyűltek össze a különböző mesterségek képviselői, valamint a környék lakosai a háromnyelvű misére, amelynek keretében történt a földmérők védőszentjének, Szent Tamás apostol szobrának felszentelése (az ünnepi szentmisén kb. 600 fő vett részt a fegyveres erők testületeiből, bor- és pálinkalovagok stb.). Illusztris résztvevői is voltak az eseménynek, részt vett V. Németh Zsolt, az FM államtitkára, dr. Ádám József akadémikus, az MFTTT elnöke, Horváth Gábor István, az FM Földügyi Főosztályának vezetője, valamint a szoborparkban felállított, más szakmákat képviselő szobrok koszorúzására megjelentek. (A július első vasárnapi mise a tűzoltók, a rendvédelmi szervek, valamint a pálinka lovagrendek miséje, ami immáron 20 éves hagyomány.)

A mise keretében történt a szobor avatása és felszentelése. A szoboravató rövid beszédében Csire Imre, a szombathelyi járási földhivatal volt vezetője a földmérők által készített térképek hitelességének és pontosságának fontosságát emelte ki.

A mise végeztével köszöntötte a földmérőket V. Németh Zsolt államtitkár úr, aki reményét fejezte ki, hogy a Péruska Mária zarándokhely a jövőben találkozóhelye lesz mindazoknak, akik a helyes utat és irányt keresik, mint a földmérők a megbízható referencia rendszerekkel és alappontokkal.


Szt. Tamás apostol,
a földmérők védőszentje szobrának felszentelése


V. Németh Zsolt FM államtitkár köszöntőt mond

A mise után elfogyasztottuk az ebédre készített forró babgulyást, ami nagyon jól esett a 14 fokra lehűlt levegőben (bár örültünk, hogy megúsztuk eső nélkül).

Az ebéd végeztével visszagyalogoltunk a Marton tanyára, ahol langallóval és még sok finomsággal fogadtak bennünket, majd Marton Ágoston hagyományos fegyverek használatával egybekötött lovasbemutatót tartott.A bemutató után elbúcsúztunk házigazdáinktól, és indultunk hazafelé. Este ½ 8 órára érkeztünk a Bosnyák térre.

A kirándulás minden résztvevője mind a két napon nagyon jól érezte magát, és a hazafelé úton már tervezgettük a következő összejövetelünket, amelyet szeptemberben Pencen, az obszervatóriumban szeretnénk megtartani.

Ezúton mondunk köszönetet a szervezőknek és Horvátzsidány plébánosának, Dumovits Atyának a fogadtatásért és azért a gazdag programért, amit biztosítottak számunkra.

A horvátzsidányi, a kőszegi kirándulásról, a szoboravatásról Hetényi Ferencné és Hodobay-Böröcz András által készített képek a Képtárban láthatók.

Hetényi Ferencné
a Szenior Klub titkára

GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2022/6. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 2143

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk