Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

Az MFTTT Szeniorok Tóth Ágoston Klubjának látogatása a 40 éves Penci Obszervatóriumban

A Szeniorok Tóth Ágoston Klubja 2016. szeptember 23-án tartotta őszi összejövetelét, melynek keretében meglátogattuk a FÖMI Penci Obszervatóriumát (KGO–Kozmikus Geodéziai Obszervatórium). A KGO 1972-ben a FÖMI egyik főosztályaként jött létre és kezdte meg tevékenységét. Az intézmény 1976-ban költözött jelenlegi helyére. A látogatáson 40 fő vett részt.


A klub elnöke köszönti a résztvevőket

Klubunk tagjait az obszervatórium vezetőjének, dr. Kenyeres Ambrusnak a kényszerű távollétében Virág Gábor, a KGO munkatársa fogadta. Szendrő Dénesnek, klubunk elnökének megnyitója után ő tartotta az első előadást is számunkra, melynek során az obszervatórium történetét, az ott folyó munkákat és a 40 hektáros parkosított területen található létesítményeket, alappontokat ismertette meg velünk. Bemutatta az obszervatórium alapfeladatait, amelyek a referencia rendszerek és mozgásvizsgálatok területén végzett alapkutatások és kutatás-fejlesztési munkák mellett a különböző GNSS-szolgáltatásokra és jogalkotási feladatokra is kiterjednek.

Következő előadónk dr. Mihály Szabolcs, az obszervatórium egykori munkatársa és vezetője volt, aki ismertette az intézmény megalakulásának körülményeit, célját és fejlődését napjainkig, valamint a hazai kozmikus geodéziai munkák eredményeit. Bemutatta a hallgatóságnak az űrgeodéziai méréstechnikákat, a KGO működésének főbb mérföldköveit a fotografikus műholdmegfigyelési programtól kezdve a doppleres méréseken keresztül az aktív GNSS-hálózat kialakításáig. Kitért az obszervatórium nemzetközi együttműködésben betöltött szerepére, a magyar alappont-hálózat globális kapcsolatainak megteremtése érdekében végzett munkákra.

A két előadás után dr. Ádám József az MFTTT elnöke, aki korábban 19 évig volt a KGO munkatársa, köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Ezt követően a társaság Virág Gábor vezetésével megtekintette a KGO-ban berendezett kis szakmatörténeti kiállítást.


A KGO múzeumában

Mindeközben Hodobay-Böröcz András a szépen parkosított udvarban készítette számunkra az ízletes gulyáslevest. Az előadások helyszíne átalakult szépen megterített ebédlővé, ahol a program a szakácsunk főztjének elfogyasztásával, vidám beszélgetéssel folytatódott.

A bőséges ebéd zárásaként virágtortával köszöntöttük az idén kerek születésnapot ünneplőket, és elhatároztuk, hogy minden évben hasonló módon köszöntjük a jubiláló kollégáinkat.

Az ebéd után a társaság nagy része Busics Imrének, a FÖMI geodéziai igazgatójának vezetésével sétát tett a parkban, megtekintve az ott létesített pontokat.

Az időjárás is tökéletes volt, így mindenki nagyon jól érezte magát, amit sok fényképpel dokumentáltunk. (A fényképek megtekinthetők az MFTTT honlapján található képtárban.)

Köszönetet kell mondanunk a FÖMI vezetőinek, akik maximális segítséget nyújtottak számunkra úgy az utazáshoz rendelkezésünkre bocsátott gépkocsik tekintetében, mint a KGO-ban történt fogadásunk során.

Reméljük, hogy ez a lehetőség még sokáig megmarad számunkra és a szakma számára.

Hetényi Ferencné

GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2023/5. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 2195

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk