Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

Konferencia az osztatlan közös tulajdonról

Az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére indított projekt áttekintéséről a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság a Földművelésügyi Minisztérium Földügyi Főosztállyal közösen, már harmadik éve évenként, egész napos konferenciát szervez – a nagy érdeklődésre való tekintettel az idén is – két időpontban. Az idei rendezvények 2016. október 26-án és november 16-án – a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác-teremében zajlottak le.

A konferencia fővédnöke ezúttal is dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter volt. Az MFTTT elnökének levelére Kovács Zoltán államtitkár felkérte a megyei kormányhivatalokat vezető kormánymegbízottakat, hogy a földhivatali kollégák számára minél szélesebb körben tegyék lehetővé a részvételt. Ennek és a közszolgálati dolgozók számára előírt kötelező továbbképzésnek (amelyet a Közigazgatási Továbbképzési Kollégium programjába felvett rendezvényeken való részvétellel szerzett pontok összegyűjtésével lehet teljesíteni), valamint a földmérők számára az ingatlanrendezői minősítéshez szükséges, hasonló önképzési kötelezettségnek is volt köszönhető a nagy érdeklődés.


Teltház van!

A két rendezvény programja azonos volt:

 • Dr. Ádám József MFTTT elnök: Elnöki megnyitó
 • Dr. Szinay Attila FM jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár: Köszöntő, szakmapolitikai kérdések.
 • Fekete László FM Földügyi Főosztály főosztályvezető-helyettes: A projekt jogi hátterének alakulása.
 • Cseri József Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. ügyvezető igazgató: A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszűntetése projekt végrehajtása.
 • Dr. Gross Miklós Eurosense Légi Térképészeti Kft. ügyvezető igazgató: Az osztatlan közös tulajdon megszüntetése projekt eddigi légifényképezési és ortofotó-készítési tapasztalatai.
 • Dr. Sóvári Tibor Békés Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály, főosztályvezető: Földhivatali tapasztalatok jogi aspektusai a projekt végrehajtása során.
 • Krcsmarik Roland Békési Járási Hivatal Földhivatali Osztály osztályvezető: A projekt végrehajtásának szakmai tapasztalatai a földhivatalnál
 • Fórum, konzultáció
 • Összegzés, a konferencia zárása.

Dr. Szinay Attila köszöntőjében megerősítette a kormány szándékát a rendezett és áttekinthető földtulajdoni viszonyok kialakításának további támogatására. Ennek egyik feladata a részarány kiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetése. Az ezzel a céllal indított program folytatására a kormány biztosítja az anyagi forrásokat, így immár a IV. ütem fog elindulni 2017-ben. 2016 januárjában a kormány döntése alapján a Nemzeti Kataszteri Program megvalósítására felvett hitel hátralévő részét az NKP Nkft. – a rendelkezésre bocsátott támogatásból – egy összegben kifizette, így a társaság bevételeit az elkövetkezendő években már nem kell a hiteltörlesztésre fordítani. Lehetőség nyílhat az ingatlan-nyilvántartás térképi alapjainak felújítására.

 

Fekete László az FM Földügyi Főosztály főosztályvezető-helyettese a vonatkozó kormányrendelet ismertetése során kitért a projekt végrehajtását segítő változtatásokra is, és ismertetett néhány, az első három ütem előrehaladását bemutató adatot.

 

Cseri József az NKP Nkft. ügyvezető igazgatója az eddigi tapasztalatok alapján kiemelte, hogy a résztvevő felek (NKP Nkft., földhivatalok, jogi szolgáltatók és földmérő vállalkozók) között egyre nagyobb az összhang, a szereplők „összecsiszolódtak”. A kormány által meghatározott cél: tiszta és egyértelmű tulajdonviszonyok létrehozása a termőföldek tekintetében, aminek feltétele a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetése. A munka nem áll meg! A költségvetési támogatás függvényében újabb ütemek indulnak. Az FM Földügyi Főosztály tájékoztatása alapján, a 2017. évi költségvetésben biztosított támogatási összeg figyelembevételével további négy ütemben [IV. ütem (2017), V. ütem (2018) VI. ütem (2019) VII. ütem (2020)] a hátralévő feladat végrehajtása megvalósítható.

Az igazgató úr elmondta továbbá, hogy a IV. ütemmel kezdődődő feladatokra új keret-megállapodásos közbeszerzési eljárást indít a Társaság. A keret-megállapodásos eljárás - rész-ajánlattételi területenként kerül meghirdetésre, rész-ajánlattételi területenként maximum 5 vállalkozóval szerződnek, és a keret-megállapodás 6 éves időtartamra szól.

Utalva a helyettes államtitkár szavaira, Cseri József tájékoztatta a konferenciát, hogy a hitel-visszafizetési tehertől megszabadulva megteremtődik az alaptérképek korszerűsítésének az anyagi alapja. A tervezett felújítás ütemezésére, műszaki kereteire vonatkozó javaslat kidolgozására és kormány elé terjesztésére munkacsoport alakul az NKP Nkft., az FM FO, az MFTTT és további szakértők bevonásával.

 

Dr. Gross Miklós előadásában bemutatta a projekt III. és IV. üteméhez készült légifelvételek és ortofotók előállításának körülményeit és nehézségeit. A pilot projekt tapasztalatai bebizonyították, hogy a 20 cm-es terepi felbontású és 30 cm-es vízszintes pontosságú ortofotók időbeni rendelkezésre állása hatékonyan támogatja a projekt végrehajtását. A magas pontossági és felbontási követelményeknek köszönhetően az ország területének közel egy negyedére olyan korszerű, pontos és megbízható raszteres képi alap áll rendelkezésre, amely egyszerű technikai eszközök segítségével alkalmas az alaptérképek validálására, megbízhatóságának ellenőrzésére is. Ezzel a lehetőséggel a szakmának élnie kell.

 

A projekt részfolyamatait lépésről lépésre, a jogi szabályozottság szemszögéből, a jogalkalmazási tapasztalatok bemutatásával ismertette dr. Sóvári Tibor a Békés megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztályának főosztályvezetője.

 

A földhivatalok szakmai tanulságait Krcsmárik Rolandnak, a Békési Járási Hivatal Földhivatali Osztály osztályvezetőjének részletes, személyes tapasztalatokon alapuló előadásából ismerhette meg a hallgatóság.

Az elhangzott előadások anyagai és Hodobay-Böröcz Andrásnak az október 26-i rendezvényen készült fényképei az MFTTT honlapján elérhetők.

A beszámolót összeállította:

Buga László

GK folyóirat

 • GK újság
 • GK újság
 • GK újság
 • GK újság
 • GK újság
 • GK újság
 • GK újság

Előzetes a 2023/1. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 3643

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk