Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

Földmérő nap Nyíregyházán.

2018 szeptember 20-án került megrendezésre a nyíregyházán a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság szervezésében a földmérő szakmai nap. A helyszín a tavalyról ismert Tüskevár vendéglő különterme volt, gyönyörű környezetben.

 

A rendezvényt a betegség miatt távol lévő Jeles Zoltánné Pálfi Zsuzsanna, a területi  csoport vezetője helyett Kecskeméti István nyitotta meg. Az MFTTT vezetősége nevében Iván Gyula köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte, hogy jelenleg a föld művelés alatt álló területeinek csak kb. 25 százalékáról készült  kataszteri térkép és ingatlan-nyilvántartás, ami nélkül nincs jogbiztonság, nem jön oda működő tőke, nincs fejlődés. Ezért világszerte egyre növekvő igény van jól képzett földmérőkre, akik a technológia gyors ütemű fejlődésével lépést tudnak tartani, képesek egy jól működő ingatlan-nyilvántartás alapjának létrehozására.

Busics Imre, a BFKH Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály Alaphálózati és Államhatárügyi Osztályának vezetője ismertette a FÖMI várható átszervezésének tervét és ismertette az alaphálózati és államhatárügyi tevékenységet a Kormányhivatalban

Dr. Busics György egyetemi docens, az ÓEARMK Geoinformatikai Intézetének ny. igazgatója geodéziai alappont hálózataink jelen állapotáról és jövőjéről beszélt. Kiemelte, hogy mekkora szükség van a hálózat fenntartására és mennyire szükséges volna a magassági alapponthálózatok újramérésére.

Herczeg Ferenc a BFKH Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztályának minőségbiztosítási és ellenőrzési felelőse az ingatlanrendezői minősítés meghosszabbításának teendőit ismertette.

Reményi György az FM Földügyi Főosztály Földmérési Osztályának osztályvezetője A földmérést érintő aktualitások - új F2 rendelet címmel az ingatlannyilvántartási célú földmérési és térképészeti tevékenység részletes szabályairól szóló 8/2018.(VI.29) AM rendelet szakmai újdonságait ismertette. Igen érdekes volt hallani, hogy a rendelet bizonyos részeit miért kellett úgy megfogalmazni, ahogy olvasható.

Lovass Orsolya, a Budapest Főváros Kormányhivatala földmérési szakügyintézője példákkal illusztrálva az előbbi rendelet gyakorlati változásait ismertette, különös tekintettel a társasházakkal kapcsolatos újdonságokra.

Ebéd után Kecskés Márton okl. építőmérnök, ingatlanrendező földmérő tartott beszámolót a 2017 évi Berlinben rendezett InterGeo kiállításról. Rendkívül érdekes volt, mert ő minden évben megnézi ezt a rendezvényt és elmondta tapasztalatait a változásokról, hogyan fejlődtek évről-évre a műszerek, hogyan törnek előre a kínai gyártók.

Bartha Csaba a Navicom Plusz Bt. vezetőjének rövid ismertetése után Szentpéteri László, a CHCNAV vállalat európai menedzsere beszélt cége műszereiről. Ez egy terjeszkedő kínai műszergyártó, akinek műszerei ugyan még nem érik el a csúcstechnológiás műszerek jellemzőit, de ma már megbízhatók, tartósak és olcsók.

Papp Krisztián a GPSCom Kft-től a műholdas és optikai geodézia újdonságai címmel a legújabb műszereiket és drónjaikat mutatta be.

Váradi Attila, a 3D Geosoulutions Hungary Kft. ügyvezetője a legújabb technológiákat és megoldásokat ismertette.

A szakmai napon az előadásokat tartó műszerforgalmazók az udvaron bemutatták termékeiket, a mérőállomásoktól kezdve a drónokig. E résztvevők nagy érdeklődéssel fogadták ezt a kiállítást. A kávé- és ebédszünetek ideje alatt élénk eszmecserék zajlottak a jelenlévők között.

Végül minden résztvevő nevében köszönet illeti a rendezvény szervezésében oroszlánrészt vállaló Jeles Zoltánné Pálfi Zsuzsannát és Hajdú Anitát, az MFTTT vezetőségét és titkárát, Szrogh Gabriellát, a lebonyolításban segédkező Kecskeméti Istvánt a munkájukért, a rendezvény előadóit a felkészülésükért és a remek műszerbemutatókért.

A rendezvény fotói a képtárban

GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2024/1. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 1924

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk