Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

Online konferencia az osztatlan közös tulajdon megszüntetéséről 2020

A Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság az Agrárminisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály támogatásával 2020. november 11-én – tekintettel a járványügyi helyzetre – az online térben rendezte meg az éves rendszerességgel megtartott konferenciát „Az osztatlan közös tulajdon megszüntetésének szabályairól szóló 374/2014. sz. kormányrendelet végrehajtásához kapcsolódó továbbképzés és fórum” címmel. A rendezvény dr. Nagy István agrárminiszter fővédnöksége alatt a BME által biztosított MS Teams felületen dr. Toronyi Bence levezető elnök, MFTTT alelnök moderátori közreműködésével zajlott le. A „hivatalos adatok” szerint 159 fő regisztrált a rendezvényre, de a megnyitást követően nem sokkal 169 résztvevő jelenlétét regisztrálta a rendszer. Az előadások nagy része előre rögzített videó formájában volt látható, de volt vállalkozó az „élő egyenesben” való megjelenésre is.

Dr. Nagy János előadását tartja

Dobai Tibor főtitkár megnyitó szavai után dr. Nagy János, az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára Osztatlan hogyan tovább 2021 után című élőben közvetített prezentációjában a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról és a földnek minősülő ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezéséről szóló 2020. évi LXXI. törvényben megfogalmazott, a program folytatására vonatkozó új szabályokat ismertette. Lényegét tekintve az ingatlanok jogi megosztására kerül sor, a tulajdonostársak konszenzuson alapuló együttműködésével. A szabályozás a mező- és erdőgazdasági hasznosítású földek megosztására terjed ki függetlenül attól, hogy a közös tulajdon milyen jogcímen jött létre. Az osztatlan közös tulajdon megszüntetésének folyamata az ingatlanügyi hatóságnál tett bejelentéssel indul, amit bármely tulajdonostárs kezdeményezhet. A bejelentés után az ingatlanügyi hatóság a folyamatban lévő megosztás tényét feljegyzi az érintett ingatlan tulajdoni lapjára, ezután a tulajdonostársaknak 90 nap áll rendelkezésükre, hogy benyújtsák a megosztás átvezetése iránti kérelmüket. Az új eljárásban a bejegyzés alapjául szolgáló okirat az ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott egyezségi megállapodás az annak mellékletét képező térképvázlat és területkimutatás, melyek záradékolás nélkül kerülnek benyújtásra az ingatlan-nyilvántartási átvezetéshez. A korábbi megosztáshoz képest változás, hogy nem kerül sor sem földmérők bevonására, sem változási vázrajz benyújtására. A felek egyszerűen, egy erre a célra szolgáló ún. osztóprogram segítségével maguk készíthetik el a megállapodásukat ténylegesen tükröző, annak térképi megjelenítését szolgáló elektronikus dokumentumot.

A képernyőn Gudász Zoltán előadás közben

Gudász Zoltán földügyi gazdálkodási referens (AM Földügyi és Térinformatikai Főosztály): Aktualitások az osztatlan közös tulajdon megszüntetése projekt végrehajtásáról, Fábián József birtokrendezési referens (Nemzeti Földügyi Központ) A folyamatban lévő OKTM program aktualitásai című előadásaikban áttekintették a program eddigi alakulását és szóltak az egyes ütemekből még hátralévő feladatokról és a további ütemek indításáról.

Fábián József előadásából

 

Dr. Sóvári Tibor előadásából

Az ebédszünet után még mindig 150 fő feletti résztvevőt jelzett a konferencia szoftveres hátterét nyújtó rendszer. A Békés megyei földhivatali gyakorlati tapasztalatokat összegezte a konferencia visszatérő előadója dr. Sóvári Tibor főosztályvezető (Békés Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály): A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének földhivatali tapasztalatai Békés megyében című előadásában, melyben kiemelte azokat a területeket, amelyeken a többéves munka során számottevő előrelépés történt. A hallgatóság a program Bács-Kiskun megyei eredményeiről kapott képet Tóbiás Ferenc főosztályvezető (Bács-Kiskun Megyei KH Földhivatali Főosztály): Bács-kiskun megyei OKTM eljárások tapasztalatai a 6 ütem tükrében I. és Szénásné Ország Krisztina osztályvezető (Bács-Kiskun Megyei KH Földhivatali Főosztály Földhivatali Hatósági Osztály): Bács-kiskun megyei OKTM eljárások tapasztalatai a 6 ütem tükrében II. címmel megtartott előadásaiból. A sikerük titka elmondásuk szerint a mindenre kiterjedő, alapos tervezés mellett a körültekintő előkészítésben és a folyamatos kommunikációban rejlik.

Kezdődik Szénásné Ország Krisztina előadása

A konferenciát szintén egy visszatérő előadó, dr. Gross Miklós ügyvezető igazgató (Eurosense Légi Térképészeti Kft.) Beszámoló az OKTM VIII. üteme keretében végrehajtott légifényképezésről és az ortofotók előállításáról című prezentációja zárta, amelyben az OKTM keretében készített digitális termékek térképészeti célú hasznosítási lehetőségeit ismertette, immáron sokadik alkalommal.

Dr. Gross Miklós előadásának kezdete

A tartalmas programnak, a rendkívül informatív, színvonalas előadásoknak köszönhetően hallgatóság lankadatlan érdeklődést tanúsított a konferencia végén is. (A rendszer 150 fő feletti résztvevőt jelzett.)

A rendezvény előadásait az MFTTT a honlapján tervezi elérhetővé tenni.

 

Buga László

GK folyóirat

  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság
  • GK újság

Előzetes a 2023/4. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 1474

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk