Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

Intézőbizottsági ülés

Az MFTTT intézőbizottsága 2021. szeptember 28-án online értekezletet tartott. Az ülés napirendje a következő volt:

 1. A 33. Vándorgyűlés szakmai és gazdasági értékelése,
  előadók: Dobai Tibor, Iván Gyula, Szrogh Gabriella

 2. Az MFTTT 2021. évi pénzügyi helyzete és a 2022. évi költségvetés tervezete (féléves eredmény, likviditás, K&H bank, pályázatok helyzete),
  előadók: Dobai Tibor, Szrogh Gabriella

 3. 2021. őszi szakmai programok kitűzése (OKTM, Békéscsabai Földmérőnapok stb.),
  előadók: Dobai Tibor, Iván Gyula, Zalaba Piroska,Toronyi Bence

 4. Arcképcsarnok V. kötet összeállításával/kiadásával kapcsolatos aktualitások,
  előadó: Buga László

 5. Tájékoztató az EMT XXI–XXII. Földmérőtalálkozóról (Székelyudvarhely),
  előadó: Iván Gyula

 6. Egyebek

Az online értekezlet résztvevői a képernyőn.

Ádám József üdvözölte a virtuális térben megjelent IB-tagokat és a meghívottakat, majd az értekezlet jegyzőkönyvvezetőjét (Szrogh Gabriella) és a hitelesítőket (Iván Gyula és Buga László) valamint a napirendi pontokat elfogadtatta a szavazati jogú résztvevőkkel.

A rekord gyorsasággal megszervezett 33. Miskolci Vándorgyűlést értékelve az előterjesztők elmondták, hogy mind szakmailag, mind anyagilag sikeres volt a konferencia, és a pandémia ellenére sem szakadt meg a hagyományosan kétévente rendezett seregszemlék sorozata. Aktuális és igényes előadások hangzottak el és a nem végleges adatok alapján mintegy másfél millió forint eredménnyel zárult a kirándulással együtt három napos esemény. A Geodézia és Kartográfia 2021/4. számában és a Társaság honlapján részletes beszámoló jelent meg a rendezvényről. Az interneten elérhetők az előadások anyagai és a vándorgyűlésen készült fényképek. Az IB határozatban köszönte meg a szervezésben és a lebonyolításban résztvevők munkáját.

A Társaság pénzügyi helyzete – a „minimalista” költségvetésnek köszönhetően – kielégítőnek nevezhető. A befolyt tagdíjak, támogatások és a vándorgyűlés bevételei egyensúlyban vannak a működés költségeivel. A féléves számviteli kimutatás 1,2 millió forintos pozitívumot mutat. Kevés a pályázati lehetőség, többletbevételekre nem számíthatunk, így a következő évre csak a 2021. évi számokkal lehet számolni.

A Társaság K&H Banknál vezetett számlája augusztus folyamán, érthetetlen módon, hetekig nem volt elérhető. Az ügyvezető titkár személyes közbenjárására „helyreállították” a banki ügyintézői hiba folytán törölt számlát, így eddigi tudásunk szerint nem érte kár az MFTTT-t. A bizalom azonban megrendült, a vezetőség megbízta az alelnököt, a főtitkárt és az ügyvezető titkárt a bankszámlánk másik pénzintézethez való áthelyezésének előkészítésével.

Az őszi rendezvények sorában az osztatlan közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatos program témájában évente megtartott konferenciát most is megrendezzük, a tervek szerint jelenléti formában a katonai térképészet Szilágyi Erzsébet fasori székhelyén 2021. november 11-én. Az IB munkacsoportot bízott meg a szervezéssel (Toronyi Bence, Iván Gyula, Zalaba Piroska, Dobai Tibor, Szalay László, Szrogh Gabriella és Horváth Gábor részvételével). A konferenciát úgy kell előkészíteni, hogy a járványügyi helyzettől függően akár online formában is meg lehessen tartani. A Békéscsabai Földmérőnapok tervezett időpontja november vége, a program szervezés alatt áll, tájékoztatta a testületet Dobai Tibor. A Budapesti és Pest megyei csoport éves szakmai összejövetelét az idén nem tervezik megrendezni.

A Magyar Földmérők Arcképcsarnoka V. kötetének tartalma összeállt, 144 oldalon 69 személynek állít emléket. A méltatások szövegtervezetét a szerkesztőbizottsági tagok elkészítették, egységes formába szerkesztve a szerkesztők véleményezésére vár. A szöveg véglegesítésére jelenléti formában megtartott szerkesztőbizottsági ülések keretében, október hónapban kerül sor a tervek szerint. A kötetben szereplő személyek portréinak elkészítésére a grafikussal szerződést kötött a Társaság, a határidő október 30. (Még két Institutum Geometricum professzor portréjához keresünk alapot.) A szerkesztőbizottság néhány, a nyomtatással kapcsolatos technikai kérdésről is fog dönteni, tájékoztatta az IB-t Buga László, aki felkérte a vezetőséget a támogatók megkeresésére és a szponzori névsor véglegesítésére. Az összköltség mérséklése érdekében a főtitkár felvetette a példányszám 1000-ről 500-ra való csökkentését, amelyre Buga László új ajánlatot fog kérni a nyomdától. A kötet tördelését – a szakfolyóiratunkhoz hasonlóan – saját erővel oldjuk meg.

Az EMT földmérőtalálkozóján, amely a járvány miatt tavaly elmaradt összejövetelt is hivatott volt pótolni, Iván Gyula képviselte az MFTTT-t. Tájékoztatójában elmondta, hogy a kétnapos rendezvény programján 12 szakmai előadás szerepelt, jórészt anyaországi előadókkal. A Földmérőtalálkozón megjelent Rákosi-Seiwarth Ildikó, a romániai ingatlanügyi főhatóság nemrég kinevezett igazgatója is, de elfoglaltságai miatt nem tudott sokáig maradni, így nem volt alkalom a kétoldalú kapcsolatok bővítésének lehetőségéről egyeztetni vele. A szakmai találkozóról Hodobay-Böröcz András készített részletes beszámolót és fényképeket, amelyek a Társaság honlapján elérhetők. A beszámoló megjelenik a Geodézia és Kartográfi hasábjain is.

Az egyéb napirendi pontok keretében Ádám József tájékoztatta a testületet, hogy a Győri Értéktár Bizottság a 2021. szeptember 25-i ülésén a győri geodéziai emlékparkot – Bolla Gyula kollégánk előterjesztésére „Geodéziai Emlékpark Győr (1810. évi győri alapvonal pontjai)” megnevezéssel – a települési értéktárba, mint nemzeti értéket felvette. (Erről szóló tudósítás olvasható a honlapon és a Geodézia és Kartográfia 2021/5. számában.)

Az elnök ismertette dr. Székely Domokos javaslatát a Geodézia és Kartográfia folyóirat nevének megváltoztatására. (Mint kiderült, hasonló tartalmú levéllel kereste meg az Agrárminisztériumot is.) Az IB nem tartotta indokoltnak a javaslatot és nem vette fel a napirendjére a névváltoztatást. Az AM sem kívánja megváltoztatni a több mint hetven éve ezzel a címmel megjelenő és ismertté vált kiadvány nevét.

Az ülésen egyéb megbeszélni való nem merült fel, így az elnök a következő értekezlet idejét november végére kitűzve, berekesztette az ülést.

Buga László

GK folyóirat

 • GK újság
 • GK újság
 • GK újság
 • GK újság
 • GK újság
 • GK újság
 • GK újság

Előzetes a 2024/2. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 816

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk