Keresés

Hírek Hírek Rendezvény Rendezvény Szaklap Szaklap
Kezdőoldal Híreink

Intézőbizottsági ülés

Az MFTTT intézőbizottsága (IB) 2022. február 7-én tartotta ez évi első értekezletét online formában. Az ülés napirendjén a következő pontok szerepeltek:

 1. A Magyar földmérők arcképcsarnoka V. kötet nyomdai előkészítésének helyzete
  (előadó: Buga László)

 2. A Földmérők Világnapja/ Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napja (2022. március 21.) szervezése és előkészítése
  (előadó: Iván Gyula)

 3. Az alapszabálymódosítás előkészítése
  (előadó: Horváth Gábor István)

 4. Előzetes tájékoztatás a 2021. évi beszámoló előkészítéséről
  (előadó: Dobai Tibor és Szrogh Gabriella)

 5. Egyebek

A jegyzőkönyvvezető és a hitelesítők személyének elfogadása után az ülést vezető dr. Ádám József elnök a napirendet is megszavaztatta az IB tagjaival.

Képernyőkép az online ülésről

A Magyar földmérők arcképcsarnoka V. kötet tördelése befejeződött, tájékoztatta a testületet a kötet szerkesztőbizottságának elnöke, Buga László. A korrektúra során tett apróbb módosítások átvezetése és fellelt néhány hiba javítása, valamint a támogatók névsorának lezárása után a kiadvány anyaga átadható a nyomdának. Az IB határozatban köszönte meg a szerkesztőbizottság tagjainak a könyv készítése során végzett színvonalas munkájukat.

Az IB ülésen online bemutatott oldalpár a készülő kiadványból

A Földmérők Világnapja/ Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napja alkalmából rendezett tudományos ülésnap előkészítésével kapcsolatba a programbizottság elnöke, Iván Gyula főtitkárhelyettes elmondta, hogy 12 előadó fogadta el a felkérést, és a rendezvény programja így véglegesnek tekinthető. Rövidesen valamennyi előadás absztraktja is rendelkezésre fog állni, amivel a hat órásra tervezett online konferencia akkreditálása is elvégezhető. (A résztvevők 3 IR pontot szerezhetnek.) Dr. Ádám József az ülésnap védnökeinek felkérésével kapcsolatos levelek mielőbbi kiküldésére kérte a szervezőket az agrárminiszter és a Miniszterelnökség illetékes vezetője részére.

Az MFTTT alapszabálymódosításra vonatkozó javaslatok összeállítására létrehozott ad hoc-bizottság vezetője Horváth Gábor István korábban kiküldte az IB tagjainak a változtatásokra vonatkozó javaslatokat. A jogszabályváltozások miatt szükséges módosítások mellett az elektronikus kapcsolattartás szabályainak alapszabályba foglalását indítványozta. Az IB – a szakosztályok változó aktivitása miatt – már évek óta esedékesnek tartott szervezeti változtatások szükségességét is szóba hozta. Élénk vita alakult ki a szakosztályok számának és megnevezésnek módosításával kapcsolatban. A hozzászólók felvetették az önszerveződéssel (az IB utólagos jóváhagyásával) létrehozott szakosztályok lehetőségét belefoglalni az alapszabályba. Szükségesnek tartják továbbá a beszámolási kötelezettség teljesítésének és az inaktivitás következményeinek részletesebb szabályozását is. További újításként bekerülhet az alapszabályba, hogy az MFTTT tiszteletbeli tagja, ezentúl belföldi személy is lehet.

Az IB felkérte Horváth Gábor Istvánt, hogy a testület áprilisi ülésére terjessze elő a javasolt módosításokat.

A Társaság pénzügyi helyzete (a járvány okozta helyzetből eredő alacsony aktivitásnak is köszönhetően) stabil, nem küzdünk likviditási gondokkal. A kötelezettségeinket teljesítettük, nincsenek tartozásaink, kb. 7 millió Ft a készpénzállományunk. A számviteli eredményességünket az ez évben befolyó, de jövő évi kiadások fedezetét jelentő bevételek könyvelése még befolyásolhatja, de a pozitív mérleg szerinti eredményt semmi nem veszélyezteti, számolt be az értekezleten Szrogh Gabriella ügyvezető titkár.

Az egyéb napirendi pontok között dr. Ádám József elnök tájékoztatta a testületet, hogy a jövő évi nemzetközi tagdíjakra pályázatot nyújtunk be az Agrárminisztériumba. Működést segítő támogatást nyújt a FÖCIK-kel közös pályázatunk: az Európai Földmérők és Térinformatikusok Napja alkalmából szervezett rendezvényünk és a középiskolai tanulmányi versenyben való részvételünk költségeihez várhatunk szerény hozzájárulást ebből a forrásból.

Dr. Toronyi Bence alelnök jelezte az IB-nek, hogy szükségesnek tartja a Társaság felügyelőbizottságának (FB) az aktívabb működésre való ösztönzését. Ez ügyben vállalta az FB elnökének a megkeresését.

Az értekezlet zárásaként dr. Ádám József elnök bejelentette, hogy az IB és a választmány következő ülését (amely dönteni hivatott a társasági kitüntetések odaítéléséről), 2022. április 11-ére tervezi összehívni. A közgyűlésre (és az azt megelőző intézőbizottsági és választmányi ülésekre) előreláthatólag május 23-án kerül sor.

A beszámolót összeállította: Buga László

GK folyóirat

 • GK újság
 • GK újság
 • GK újság
 • GK újság
 • GK újság
 • GK újság
 • GK újság

Előzetes a 2024/1. számból

A lap támogatója:

Megtekintések száma: 571

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. További információk